Röstar du för första gången? Eller har du glömt hur det gick till för fyra år sedan? Här är Metros guide i några enkla steg för dig som ska rösta 9 september 2018.

1. Hitta din vallokal och ta med röstkortet

Ungefär tre veckor innan valet får du hem ett röstkort med posten. Där står i vilka val du har rösträtt, ditt namn, adress och öppettider i din vallokal. Ta med röstkortet till vallokalen.

2. Vill du hellre förtidsrösta?

Om du inte vill rösta på valdagen utan i förväg behöver du ta reda på var du kan göra det någonstans. Att förtidsrösta går till på samma sätt som instruktionen nedan, förutom att dina röster läggs i ett fönsterkuvert av röstmottagaren och skickas till vallokalen i valdistriktet där du bor. Förtidsröstningen börjar 22 augusti och pågår fram till valdagen. Du kan även poströsta från utlandet.

3. Plocka valsedlar – ta för flera partier

Det första du gör när du kommer till vallokalen är att plocka på dig valsedlar som oftast ligger på ett bord nära ingången. Valsedlarna ligger öppet och det kan vara mycket folk i lokalen. Om du vill vara säker på att ingen får reda på vad du röstar på är ett tips att ta valsedlar även för partier du inte tänker rösta på.

LÄS MER: Stor enkät med partiledarna: Här är våra löften till dig inför valet 

4. Det står färgerna för

Det finns tre olika färger för de tre olika valen:

Gul: Riksdagsvalet
Vit: Kommunvalet
Blå: Landstingsvalet

Du röstar med en valsedel för varje val. Du kan även välja olika partier i de olika valen om du vill.

På valdagen får de flesta rösta i tre svenska val. Röstsedlarna har olika färger för varje val. Foto: Wikipedia/Creative Commons.

5. Glöm inte kuverten

Du ska ta ett kuvert för varje valsedel. Totalt tre kuvert om du har tre lappar. Ofta står det en röstmottagare och delar ut kuverten och hänvisar dig till nästa steg: en ledig valskärm.

6. Gör iordning rösten bakom en valskärmen

Valskärmarnas syfte är att du ska få rösta i avskildhet och ingen ska se vad du röstar på. Du tar med dig dina valsedlar och dina valkuvert och ställer dig bakom valskärmen. Du lägger nu i en valsedel för varje kuvert. När du är klar ska du ha ett kuvert med en gul lapp i, ett kuvert med en vit lapp i och ett kuvert med en blå lapp i. Tänk på att inte vika valsedeln eller skriva något på kuvertet. Stäng sedan de tre kuverten.

LÄS MER: Läs alla Metros partiledarintervjuer här 

7. Så gör du om du vill personrösta

Kanske vill du inte bara rösta på ett visst parti, utan även på en viss politiker. Bakom valskärmen finns en penna. Om du vill personrösta sätter du ett kryss framför den kandidat som du vill ska bli vald. Du får bara kryssa i ett namn på varje valsedel. Du behöver dock inte kryssa i något namn. Om du inte gör det går rösten automatiskt till det översta namnet på listan.

8. Har ditt parti ingen röstsedel?

En del mindre partier har inte alltid valsedlar ute i alla vallokaler. Men det går att rösta på de partierna ändå. Om du vill rösta på ett sådant parti tar du en tom valsedel och skriver tydligt partiets namn på den. Om du vill rösta blankt tar du också en tom valsedel och skriver ingenting på den.

LÄS MER: Här är partiledarna vi helst tar med till en öde ö

Du gör iordning din röst bakom en valskärm. Foto: IBL.

9. Lämna in din röst 

Gå fram till bordet där en röstmottagare sitter och ge personen dina valkuvert och ditt röstkort. Du måste även visa legitimation, det kan tex. vara ett ID-kort eller ett körkort. Du blir nu avprickad i röstlängden och din röst läggs bland de andra rösterna i valurnorna.

10. Har du glömt legitimation?

Om du glömt din legitimationen kan du rösta ändå. Men då måste en annan person som har med sig sin legitimation intyga att du är du och själv kunna visa ett ID-kort.

11. Grattis, du har röstat!

Kanon! Nu har du lagt din röst. Samma kväll kommer valurnorna öppnas och alla röster räknas. Nu är det bara att gå hem och, om du vill, följa valvakorna för att se hur röstarna fördelats mellan partierna i de olika valen.

LÄS MER: Här intervjuar Lucy, 7, alla partiledarna

Fakta: Viktiga datum i valet 2018

26 juli: Väljare utomlands kan börja brevrösta.

16 augusti: Väljare utomlands kan rösta via en utlandsmyndighet.

22 augusti: Förtidsröstningen startar i Sverige.

9 september: Val till riksdagen, landstingen och regionerna samt kommunerna.

Källa: Valmyndigheten.

LÄS MER: Här är allt du behöver veta inför valet 2018

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset