Anhöriga och vänner kan vara ett viktigt stöd efter ett övergrepp.
Anhöriga och vänner kan vara ett viktigt stöd efter ett övergrepp.

Få har missat kampanjen Me too, som uppmärksammat omfattningen av sexuella trakasserier och sexuellt våld. I dagarna kom boken ”Me too – så går vi vidare”, en bok fylld av röster, redskap och råd som kan hjälpa dem som drabbats av trakasserier och övergrepp. Så, frågan är: Hur går vi vidare efteråt?

Boken ”Me too – så går vi vidare – röster, redskap och råd” (redaktör är Alexandra Pascalidou) vänder sig till alla, oavsett kön, bakgrund, ålder och sexuell läggning. RFSU har bidragit med kunskap och råd.

LÄS MER: Snäv mansroll drabbar män som våldtas

Jag har skrivit en av texterna i boken. Som sexolog har jag arbetat med många människor som utsatts för sexuellt våld. Min text i boken handlar om hur du går vidare efter ett övergrepp. Här är en kortare variant av den texten med fem råd till dig som utsatts för övergrepp:

  1. Det är aldrig ditt fel!
    Många ifrågasätter sitt eget agerande vid övergrepp men det vanliga är inte att skrika och göra motstånd, utan just att bli som fastfrusen. Problemet är inte att du gjorde för lite motstånd, utan att någon struntat i att få ett samtycke till sex.
  2. Ditt egenvärde förändras inte

Ibland säger både experter och välmenande medmänniskor att en våldtagen persons kropp och framtid är förstörd för all framtid. Detta är en helt galen tanke och hänger troligen ihop med en konservativ idé om kvinnan som antingen hora eller madonna. En persons värde hänger på intet sätt ihop med utsatthet för övergrepp.

  1. Sök hjälp!
    Om övergreppet har fått dig att må dåligt så har du allt att vinna på att söka hjälp. Detta gäller oavsett när det inträffade. Sök hjälp hos en kurator, terapeut eller en person på en kvinnojour. Även anhöriga och vänner kan vara ett stort och viktigt stöd.
  2. Du kan ha ett sexliv efteråt

Efter sexuella övergrepp kan sexlivet påverkas. Vissa känner ingen lust under en tid efter övergreppet. För andra påverkas inte lusten och känslan av att vara kåt. Allt är helt normala sätt att reagera på. De flesta hittar tillbaka till sin sexlust med eller utan professionell hjälp. Som sexualbrottsoffer behöver du aldrig skämmas, skammen hör hemma hos förövaren.

  1. Din upplevelse och berättelse är helt sann

Juridik och upplevelse av kränkning inte är samma sak. Det finns få fällande domar i jämförelse med den stora mängden anmälda brott. Alla sexuella handlingar som sker utan samtycke är känslomässiga övergrepp. Du vet bäst om någon gått över din gräns.

LÄS MER: 5 myter om äldres sexliv

Kampanjen och boken Me too

* #metoo är en kampanj som pågår i sociala medier för att uppmärksamma hur stor omfattningen av sexuella trakasserier och sexuellt våld är.

* Det hela började när den amerikanska skådespelaren Alyssa Milano uppmanade alla kvinnor som varit utsatta för sexuella trakasserier att besvara hennes skrivning på nätet med orden me too (= jag också).

* Den 12 december i år gavs boken ”Me too – så går vi vidare” ut på Lava Förlag. Alexandra Pascalidou är redaktör och boken är gjord i samarbete med RFSU. Tre kronor från försäljningen av varje bok går direkt till RFSU:s arbete med sexualupplysning och till kampen för allas rätt till sin kropp och sin sexualitet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset