Om du underhåller din bil på rätt sätt så håller den längre, vilket gör att färre delar behöver bytas. Det är skonsamt för både miljön och plånboken, säger Ninmar Danho på den miljövänliga biltvätten Ecoshine i Huddinge.
Om du underhåller din bil på rätt sätt så håller den längre, vilket gör att färre delar behöver bytas. Det är skonsamt för både miljön och plånboken, säger Ninmar Danho på den miljövänliga biltvätten Ecoshine i Huddinge.

Att möta vårsolen i en nytvättad bil är inte bara härligt för dig – det är också nödvändigt för bilen efter en påfrestande vinter. Här ger tvättexperten Ninmar Danho på Ecoshine i Huddinge sina bästa tips för ett skinande och hållbart resultat.

1. Välj tvättplats
– Om du vill tvätta bilen själv ska du göra det i en hall som är utrustad med oljeavskiljare. Att göra det hemma på uppfarten eller gatan leder till att oljepartiklar, kemikalier och tungmetaller spolas ner i mark och brunnar. Hur bekvämt det än är skulle jag inte heller rekommendera en automatisk biltvätt – såvida du inte kör borstfritt – eftersom tvättresultatet och lackens välmående blir lidande.

LÄS MER: Fyra lifehacks i bilen du inte vill vara utan

2. Börja med avfettning
– Förtvätt är den viktigaste punkten. Om du slarvar med den kan det sluta med repor på lacken! Spruta på avfettning och låt verka några minuter. Därefter börjar du skölja nedifrån och jobbar dig uppåt för bästa möjliga resultat. Passa på att spola rent hjulhus och bilens undersida också, det är områden som ofta glöms bort och smutsen som samlas där kan med tiden orsaka rost.

3. Schamponera, skölj och torka
– Till schamponeringen behöver du en ren tvättsvamp för fälgar och däck samt en tvätthandske i fiber eller liknande för att minimera risken för repor. Använd två hinkar: en med varmt vatten och bilschampo, samt en med enbart varmt vatten där du alltid sköljer tvätthandsken innan du börjar om igen och doppar den i schampo. Efter tvätten spolar du av bilen och torkar den torr med fiberdukar.

4. Dags för insidan
– Rensa bilen på skräp och ta sedan ut golvmattorna för att tvätta dem för sig. Dammsug hela bilen noggrant, inklusive spåren som stolarna sitter i, innan du torkar av interiören för att få bort damm och smuts. Sist men inte minst gör du rent insidan av rutorna. Man bör vara försiktig med flytande kemikalier så att man inte förstör elektroniken i bilen – då kan det bli riktigt dyrt.

5. Bevara resultatet
– Beroende på väder och hur mycket du kör så bör du skölja av bilen en till två gånger i veckan. Regelbunden tvätt skyddar bilens lack mot yttre påfrestningar och det är särskilt viktigt på vintern, eftersom vägsaltet och hög luftfuktighet ökar risken för rost. Vaxa gärna bilen någon gång per år så att smuts och föroreningar inte fäster på bilens yta – det gör dessutom rengöringen mycket enklare!

LÄS MER: Privatleasa din bil – det här ska du tänka på

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset