Otroligt gott och given i vardagsrotationen.
Otroligt gott och given i vardagsrotationen.

Tjock spaghetti med knaprigt fläsk, tomat, lök, vitlök och pecorino. Så gör du!

En av mina absoluta favoritpastarätter är bucatini all’Amatriciana tjock spaghetti med knaprigt fläsk, tomat, lök, vitlök och pecorino. Otroligt gott och given i vardagsrotationen. Tricket är att riva löken så att den smälter in i tomatsåsen samt att man inte rör ner det knapersteka fläsket förrän precis innan servering.

LÄS MER: Så gör du enkel och god tofu

Ingredienser 4 personer

Ca 150 g lufttorkad griskind alternativt pancetta

0.5 dl olivolja

1 st gul lök

2 st vitlöksklyftor

2 tsk chiliflakes

1 burkar konserverade San Marzano-tomater alternativt andra goda plommontomater

salt och peppar

bucatini-pasta, alternativt spaghetti

pecorino, nyriven

Skär fläsket i cirka 5 x 5 mm stora kuber. De kan vara lite större om du vill men helst inte mindre. Torkad griskind, guanciale, är det klassiska valet och kan ofta hittas i din lokala charkdisk – om inte funkar det även bra med pancetta. Stek i olivolja på medelvärme tills knaprigt, ta upp och låt rinna av.

Riv lök och vitlök till en puré på ett rivjärn. Stek i fettet som är kvar i stekpannan. Strö över chiliflakes och häll i en burk konserverade San Marzano-tomater. Låt puttra i 5–10 minuter medan du pressar sönder tomaterna med stekspaden. Smaka av med salt.

Koka pastan efter anvisningarna men ta upp med en tång och lägg i tomatsåsen medan den fortfarande är al dente. Låt gå färdig någon minut innan du vänder i det knapriga fläsket och serverar med enorma mängder nyriven pecorino och svartpeppar.

För en vegetarisk version kan du helt enkelt utesluta fläsket, det blir gott ändå, men då kanske du vill ha i mer olivolja istället.

LÄS MER: 6 drycker som många glömmer bort

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset