Så här gör du godaste pannkakorna.
Så här gör du godaste pannkakorna.

Pannkakor är mer en kärleksförklaring än en maträtt menar Metros Jonas Cramby. Här delar han med sig av sitt bästa recept.

För oss matintresserade föräldrar är varje dag en prövning. Barn har nämligen urusel smak. De föredrar Pressbyråns kanelbullar framför pappas hembakta, formbröd framför levain och innehållet i sin egen näsa framför en jäkligt schysst marmorerad utskuren biff.

Men det är då pannkakan stiger bugande in på scenen…

Pannkakan är en genial rätt. De är inte bara goda, det är även demokratisk mat som kräver minimalt med utrustning, består av billiga ingredienser och som alla kan äta, från innan vi fått tänder tills efter vi en dag tappat dem. Från reaktionära köttgubbar till beskäftiga vegeterianer, från foodies till skräpmatsälskare: alla älskar dem. De är matiga nog att bli mätta på och efterättiga nog att bli tillfredsställd av samtidigt som det är en rätt som kräver både tid och omsorg att laga. Pannkakor är nämligen inte så mycket en maträtt, som en kärleksförklaring. Tänk på det: man ställer sig ju inte direkt och steker upp ett gäng pankisar om man har affärsbekanta på middag utan det är istället en maträtt för livets lite mer intima stunder. När ens bästis blivit dumpad, ens barn kommer hem griniga efter dagis eller när man vill göra något extra fint till frukost för ens älskling. Att steka upp pannkakor till någon man tycker om är helt enkelt som att ge dem en tallrik med kärlek staplad på hög och dränkta i sirap.

LÄS MER: Så här grillar du vegetariskt i sommar

Nedan följer mitt favoritrecept:

Amerikanska pannkakor med kanelstekta äpplen

4 personer

2. 5 dl vetemjöl

2,5 dl mjölk

2 tsk bakpulver

0.5 tsk salt

1 msk strösocker

2 msk smält smör + smör till stekning

1 ägg

Kaneläpplen

2 äpplen

2 msk smör

2 msk farinscoker

1 msk kanel

Blanda ihop de torra ingredienserna till smeten. Vispa sedan i mjölk, det smälta smöret och sist ägget. Låt stå och svälla en stund. Skiva och stek äpplena på medelvärme tillsammans med smör, socker och kanel tills de blivit mjuka. Stek pannkakorna genom att klicka ut ca 1 dl smet i pannan med lite smör. När du ser bubblor på ovansidan är det dags att vända. Häll på äpplena och servera gärna med lite extra lönnsirap och om du är riktigt dekadent: lite vaniljglass.

LÄS MER: Tre snabba snittar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset