Våga göra din egen ostdipp!
Våga göra din egen ostdipp!

Det är fredag men med alla helgdagar är det kanske lite svårt att få till fredagsstämningen. Så varför inte slå på stort på kvällens tacomys och göra en helt egen ostdipp till nachochipsen? Det är enkelt och tillskillnad från det färdiggjorda vet du vad du stoppar i dig.

Niklas Bolle, grundare av El Taco Truck.

En av grundarna till populära foodtrucksen och taquerian El Taco Truck, Niklas Bolle, älskar ostdipp och tycker att det är ett självklart inslag i texmex-fredagen.

– Vi har ostdipp som komplement till nästan allt – från nachos till tacos. Det är så himla gott, säger han.

Men att köpa dipp i exempelvis konservburkar med färdiglagad ostdipp är ett grande no-no och Niklas ifrågasätter produkterna som står på hyllorna.

– Det är så roligt fenomen med tacos i dagligvaruhandeln. Det omsätter enorma pengar men börjar man läsa på innehållsförteckningen fattar man antingen inte vad det står eller blir mörkrädd av vad man läser. Ostdipperna smakar ju nästan som man smält ner en leksaksbil, säger han.

LÄS MER: Så gör du din egna tacokrydda

Att göra en egen ostdipp är alltså ett måste. Och det är nästan omöjligt att misslyckas med, lovar Niklas.

– Det är det enklaste man kan göra. Det är bara några steg; redning, ost, koka och sen krydda efter smak. Då har du äkta vara och det är oslagbart.

Vill man liva upp den vanliga cheddardippen tipsar Niklas Bolle att våga experimentera själv.

– Ofta kan såser bli för söta, så jag har i tabasco, paprikapulver och salt. Sen kan man experimentera sig fram, kanske hacka i jalapeños. Jag använder mest cheddarost, den har mer färg. Tar man en för blek ost ser det inte så kul ut. En ostsås i grunden är ju jävligt gott så det är ganska svårt att misslyckas!

Niklas grundrecept på en klassisk cheddardipp:

2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk (standard)
200 g cheddarost, riven
1 krm tabasco 1 tsk
paprikapulver
1/2 tsk salt

Gör så här: Smält smör i en kastrull och ta av från värmen, vispa ner mjölet. Tillsätt lite mjölk och vispa till en slät konsistens. Värm upp igen och häll på resten av mjölken och osten. Se till att röra om hela tiden och var försiktig med att ej ha för varmt. Låt sjuda på svag värme tills dippen tjocknar och osten har smält. Krydda med tabasco, paprikapulver och salt.

Använd detta som ett grundrecept men experimentera gärna med proportionerna eller andra kryddor för att få din egen touch, till exempel hacka i lite jalapeños eller chili för lite mer hetta.

Mums!

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Tacos