Här ger Jonas Cramby sina bästa tips för en perfekt eggs benedict.
Här ger Jonas Cramby sina bästa tips för en perfekt eggs benedict.

Det är höstlov, man är brunchsugen men palla gå ut när det är sånt här väder. Så vad göra? Man lagar sina egna eggs benedict såklart.

Recept:
Eggs benedict är allmängiltigt älskad brunchmat, lite som smörgåsarnas motsvarighet till ”The Wire”. En förklaring är så klart att det är macka med bacon, en annan är det luftigt pocherade ägget – men det som verkligen kvalificerar eggs benedict till mackornas hall of fame måste ändå vara hollandaisesåsen. Jag menar, hur många mackor har sås på sig? Precis. Ett problem bara: riktig Hollandaise är rätt jobbig att göra, inte minst till frukost. Därför kommer här en förenklad hollandaisevariant som är ganska lätt att få till om du har två saker: en blender och 3 minuter.

LÄS MER: Så gör du godaste hemmpizzan

4 personer
2 biscuits, English muffins eller annat bröd
8 skivor bacon eller annan skinka
4 färska ägg
ättiksprit, 12 %, till pochering

Enkel hollandaise
3 äggulor
1 msk pressad citronsaft
½ tsk salt
150 g smör
tabasco

1 . Stek baconet. Man kan i och för sig använda nästan vilken sorts skinka som helst, men jag gillar bacon. Enkelt, klassiskt, knaprigt. Ett husmorstips är att tillaga baconet i ugnen och på galler. Dels rinner fettet av, dels blir baconet snyggt vågigt. Låt rinna av på ett papper. Äter du inte kött kan du ersätta med rökt lax för en Eggs Hemingway eller med pocherad spenat för en Eggs Florentine.

2. Det viktigaste att tänka på när du ska pochera ett ägg är att ta det lugnt. Det är så klart också bra att använda riktigt färska ägg, de håller ihop bättre under pochering, men viktigast är att inte flippa ur om de ändå löses upp i intet (tillsammans med dina brunchplaner). Koka upp 1 liter vatten, tillsätta 1 msk ättiksprit och knäck ägget i en skål som du sedan försiktigt stjälper ner i vattnet. Koka i tre minuter. Ta upp med hålslev och lägg i kallt vatten.

3. Dags att göra såsen. Vispa äggulorna med citronsaft och salt i en blender eller annan kraftig mixer tills det är skummigt. Tillsätt hett smält smör i en tunn stråle med blendern på max tills en tjock härlig emulsion uppstår. Blir den för tjock kan du späda ut med lite vatten. Smaka av med salt, citron och en skvätt tabasco. Se nu till att montera mackan snabbt, såsen måste ätas direkt och kan inte förberedas innan. Lägg bacon på en halverad biscuit, toppa med ett pocherat ägg och häll långsamt och sensuellt över såsen och voilà! Eggs benedict! Precis som på brunch!

LÄS MER: Så gör du höstens godaste äppelpaj

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset