En klassisk coleslaw passar till det mesta.
En klassisk coleslaw passar till det mesta.

När det kommer till fräsch, enkel och god sommarmat är det få saker som slår en bit grillad kött ihop med en fräsch och krispig coleslaw. Eventuella rester sparar ni och har i en strandmacka! Här är Jonas Crambys tre favoriter.

Classic coleslaw

För att ibland smakar en krämig klassiker ändå bäst

Ingredienser:
½ vitkålshuvud
¼ rödkålshuvud
4 morötter
1 knippa bladpersilja
2 dl majonnäs
2 msk dijonsenap
2 msk grovkornig senap
2 msk äppelcidervinäger
Salt och svartpeppar

Blanda finstrimlad vitkål, rödkål och morötter i en skål. Salta lätt och låt stå cirka 15 minuter innan du pressar ur överflödigt vatten. Smaka så att det inte är för salt, skölj då av kålen. Häll i finhackad persilja. Gör en dressing på majonnäs, senap och vinäger. Blanda med slawen och smaka av med salt och peppar.

LÄS MER: Så gör du de godaste ribsen

Deli coleslaw
En vackert röd fänkål- och kumminsmakande coleslaw utan majonnäs ungefär som man får dem på en deli i New York.

Ingredienser:
½ huvud rödkål
1 silverlök
¼ rotselleri
2 morötter
1 dl ättiksprit, 12 %
1 msk äppelcidervinäger
½ tsk fänkålsfrön
½ msk kumminfrön
2 msk farinsocker
2 tsk salt

Coleslawen måste stå minst 1 dygn innan man äter, så se till att ha bra framförhållning. Förberedelserna är dock enkla: Bara skär rödkålen superduperfint, finhacka löken och finstrimla rotselleri och morot. Blanda allt i en stor skål. Koka upp alla ingredienser till lagen. Ta av från värmen, låt dra 15 minuter och häll sedan vätskan genom en sil över kålen. Blanda runt. Lägg ett fat med en tyngd på över kålen och ställ in det i kylskåpet över natten. Håller 1 vecka.

Apple slaw
Man måste inte använda kål i en slaw, med till exempel äpple blir det också krispigt, fräscht och gott.

Ingredienser:
3 msk olivolja
2 ½ msk äppelcidervinäger
2 tsk pressad citronjuice
½ tsk strösocker
3 selleristjälkar
2 gröna äpplen
1 fänkålsstånd
Salt och svartpeppar

Vispa ihop olja, vinäger, citronjuice och socker. Julienna selleri och äpple. Finskiva fänkål, gärna med en mandolin. Blanda. Smaka av med salt och peppar.

LÄS MER: Så lyckas du med grillningen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset