Ät sparrisen som en enkel lunch, sidorätt eller tillbehör till grillat.
Ät sparrisen som en enkel lunch, sidorätt eller tillbehör till grillat.

Grillad sparris, rå sparris, kokt sparris. Sparris med hollandaisesås, sparris med smör och sparris med pocherat ägg. Här är Crambys bästa tips.

Grillad sparris, rå sparris, kokt sparris. Sparris med hollandaisesås, sparris med smör och sparris med pocherat ägg. Ja överallt är det sparris just nu. Mitt personliga favoritsätt att äta denna underbara lilla råvara råkar dock också vara det enklaste: bara råstekt eller grillad med lite misomajjo, sesamfrön och en äggula. Ät det som en enkel lunch, sidorätt eller tillbehör till grillat.

LÄS MER: Så gör du hembakta hamburgerbröd

1 bunte grön sparris

0.5 msk miso

0.5 dl majonnäs

1 msk vatten

1 tsk sesamolja

1 tsk rostade sesamfrön

1 äggula

1 nypa shichimi togarashi eller annat chilipulver

flingsalt

Rör ihop miso, vatten och majo till en slät sås. Vilken majonnäs som helst funkar bra men får du tag på den extra umamistinna japanska kewpie-majon är det guldstjärna. Skär bort den yttersta hårda delen av sparrisen. Behöver den skalas gör det, men just nu är den så späd så det brukar inte behövas. Grilla eller råstek sparrisen tills den fått vacker färg. Lägg på ett fat och ringla över lite sesamolja och misomajo.

Toppa med rostade sesamfrön, lite flingsalt och shichimi togarashi efter smak – det är en japansk kryddblandning som finns i din lokala asiatiska mataffär och kan ersättas med annat chilipulver eller uteslutas helt. Toppa med en äggula som fungerar som extra proteintillskott samt världens enklaste godaste sås. Ett löskokt, eller pocherat ägg funkar också bra så klart.

LÄS MER: 6 röda vårdrycker

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset