Igelkottar bygger ofta sina bon i rishögar.
Igelkottar bygger ofta sina bon i rishögar.

Årets farligaste dag för igelkottar är här. Här är några saker du borde tänka på innan du tänder majbrasan.

På valborgsmässoafton brukar många fira in våren med nära och kära genom att tända en majbrasa. En festlig högtid – men inte för igelkottarna.

De taggiga små djuren trivs nämligen väldigt bra i rishögar. Det är där de brukar bygga sina vinterbon, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

– Har man en trädgård är det bra att ha en liten rishög som igelkottarna kan kura hop sig i och ha sina vinterbon i, men sen gäller det att se upp då när man tänker elda upp den där högen, säger hon och forsätter:

– Om rishögen har legat länge, vilket de flesta som ska bli majbrasor har gjort eftersom man samlar på sig under en ganska lång tid, är det viktigt att rassla runt eller till och med flytta högen, om den inte är alldeles för stor. Men man måste se till att störa iväg igelkotten om den nu finns där.

Hur vanligt är det att igelkottar dör i majbrasor?

– Det är svårt att veta hur vanligt det är, men det händer ju. Det är ju deras naturliga boplats.

LÄS MER: Därför firar vi Valborg och första maj

Finns det några andra djur som kan komma till skada på valborg?

– Fåglar kan också häcka i de här rishögarna och så här års så har fåglarna börjat bygga bon. Till exempel rödhaken och koltrasten är sådana fåglar som kan bygga bon inne i rishögar. Sedan har vi smällarna. Det är inte bara hundar som bli rädda av dem, många vilda djur tycker också att det är väldigt obehagligt. Det är ju deras parnings- och häckningstid nu, och då kan de vara extra känsliga. Man kanske kan sjunga lite mer i stället för att smälla på valborg.

Så undviker du att bränna igelkotten till döds:

  • Flytta eller lasta om rishögen innan du tänder majbrasan.
  • Om det inte går: lyft upp och kolla så noga du kan under riset.
  • Om du inte gör en egen majbrasa: kontakta arrangörerna av valborgsfirandet där du bor med den här informationen så de kan vidta åtgärder.

Källa: Naturskyddsföreningen

LÄS MER: Insändare: Köp inte ut alkohol till unga inför Valborg – du kommer att ångra dig

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset