Vare sig man är vegetarian eller bara behöver lite goda sidorätter till köttbiten så är det alltid en bra idé att grilla grönsaker. Men var ska man titta om man vill hitta riktigt enkla, smaskiga och umamiladdade grillade grönsaksrätter? Svar: Japan! Här är tre favoriter.

Grillad avokado
2 avokador
2 msk japansk soja
1 tsk mirin
1 tsk miso
1 tsk shichimi togarashi (japansk kryddblandning)
1 msk smält smör
nori (torkat sjögräs), finstrimlad

LÄS MER: Så gör du sommarens godaste sallad

Det här är en enkel favorit inspirerad av min favorit izakaya i Tokyo. Skär avokadon i munsbitar, ungefär 8 per avokado. Rör samman soja, mirin, miso, shichimi togarashi och smält smör till en sås. Grilla avokadon tills den fått fin färg. Toppa med lite sås och nori.

Grillad aubergine med miso och sesamfrön
2 auberginer
1 msk miso
1 msk mirin
2 cm färsk ingefära, finriven
1 msk rostade sesamfrön
japansk soja

Nasu dengaku kallas denna genialt enkla rätt i Japan. Halvera auberginen på längden. Skär innanmätet i ett rutmönster. Grilla neråt tills den är mjuk. Rör ihop miso, mirin och ingefära och pensla snittytan. Lägg tillbaka på grillen och låt karamellisera. Droppa på lite soja. Toppa med sesamfrön.

Grillad majs med misosmör
4 majskolvar
3 msk rumstempererat smör
3 msk miso
1 msk honung
1 vitlöksklyfta, riven
salt

Rör ihop smör, miso, honung och vitlök till ett misosmör. Grilla oskalad majs tills blasten svartnat. Ta av och grilla tills majsen fått färg. Pensla på smör och smaka av med salt. Det överblivna misosmöret kan användas till nästan vilka andra grillade grönsaker som helst.

LÄS MER: 6 öl att njuta av i sommar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset