Risotto är alltid gott men med tryffel blir det extra mumsigt!
Risotto är alltid gott men med tryffel blir det extra mumsigt!

Så tillagar du risotto med tryffel. Jonas Cramby ger bästa tipsen.

När det kommer till lyxkonsumtion är det få saker som slår färsk vintertryffel. Den karakteristiska aromen luktar som skrevet på änglar och den är både förförisk svåremotståndlig och retligt undflyende, har man en gång fått smak på tryffel vill man bara ha mer. Allra godast är såklart den vita albatryffeln som just nu är i säsong, även om den kan vara svår att få tag på. Men med hjälp av några frikostiga riv på denna drottning av delikatessdisken förhöjer man både smak- och prismässigt vilken enkel vardagsrätt som helst, från äggröra till en portion simpel pasta. Faktum är att tryffel leker bäst med enkla kompisar. Min absoluta tryffelfavorit är dock risotto. Krämigt ris, genant mycket tryffel, inget annat behövs. Utan möjligtvis ett glas champagne då.

LÄS MER: Så lyckas du med ugnsgrillad kyckling 

Ingredienser, 4 personer

2 msk olivolja
2 dl arborio eller carnaroliris
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
5 dl hönsbuljong
100 gram smör
2 dl lagrad parmesan
1 färsk tryffel, gärna vit albatryffel om du har råd och hittar

Häll en så god hönsbuljong du kan hitta i en kastrull och värm på svag värme. Häll olja, ris, finhackad schalotten och vitlök i en annan kastrull och rosta på medel- till hög värme i ett par minuter. Löken ska vara genomskinlig men inte bränd. Häll på vinet och låt koka in. Sänk värmen en smula och häll över buljong så att det precis täcker riset. Rör hela tiden om med en träsked. När buljongen kokat in tillsätter du lite till och fortsätter sedan så tills buljongen är slut och riset är krämigt men fortfarande fast det brukar ta mellan 15 och 20 minuter. Ta av värmen och rör i smöret, den rivna parmesanen och smaka av med salt. Häll en klick risotto på varje tallrik och se till att den är lagom rinnig och liksom sprider ut sig på tallriken. Gör den inte det, späd med lite varm buljong. Ställ tallrikarna framför dina gäster och riv över genant mycket tryffel. Ät under tystnad och konstanta rysningar.

LÄS MER: Ostron för ostronhataren

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset