Pekannötterna ger pajen en välbehövlig crunch.
Pekannötterna ger pajen en välbehövlig crunch.

Letar du efter den ultimata smulpajen att baka med höstens alla härliga, svenska äpplen? Prova denna klassiska äppelcrumble från Texas.

Svenska äpplen är fantastiska just nu. De är krispiga, sötsyrliga och – till skillnad från sina importerade kusiner – billigare, miljövänligare och med ett mer, låt oss säga, karaktärsfullt utseende. Det finns bara ett problem: de är så satans många. Vad ska man göra med alla? Äppelmust är såklart gott och äpplemos smakar som om man ätit upp sin mormor och får en kram inifrån men frågan är om inte paj ändå inte är den bästa partnern till de hårda nordiska äpplena? I den här superenkla, supersnabba amerikanska varianten av vår smulpaj ger pekannötterna en välbehövlig crunch och nötighet medan saltet gör det sockriga ännu mer sött.

LÄS MER: Så varierar du svampen

Ingredienser, 6-8 personer

Crumble:
2.5 dl pekannötter
2 dl vetemjöl
2 msk farinsocker
2 msk strösocker
0.5 tsk salt
0.5 tsk mald kanel
100 g smör

Äppelfyllning:
4-6 svenska småsyrliga äpplen
1 citron, finrivet skal
1 dl strösocker
2 msk maizena
Lite riven muskot

Banka nötterna, fortfarande i påsen, med en kavel eller nåt annat hårt. Kör tillsammans med mjöl, socker, salt, kanel och smör i en matberedare tills det blir en smuldeg.

Skala och skiva äpplena och blanda med de andra grejerna till äppelfyllningen och grädda i ugn på 175 grader ca 40 minuter tills crumblen är knaprig och äpplena mjuka.

Serveras naturligtvis a la mode, det vill säga med vaniljglass.

LÄS MER: Så lagar du höstens mysigaste gryta

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset