Det är mjukt, sött med lagom spänst.
Det är mjukt, sött med lagom spänst.

Detta är en amerikaniserad variant av det ursprungliga smöriga franska frukostbrödet brioche som råkar passa perfekt till hamburgerbröd. Det är mjukt, sött med lagom spänst och det lite smöriga innandömet blir per­fekt frasigt när man värmer det i en stekpanna. Blir lika gott till vegetariska hamburgare.

Ca 8 bullar

2 tsk (6 g) torrjäst

2 1⁄2 dl (250 g) fingervarmt vatten

3 msk standardmjölk

2 ägg

9 dl (540 g) vetemjöl special

2 1⁄2 msk strösocker

1 1⁄2 tsk salt

100 g smör

LÄS MER: ”Hur får man till den perfekta äggröran?”

Blanda jäst, vatten och mjölk direkt i en degblandare. Vispa upp 1 ägg tills det blir fluffigt och vänd ner i jästblandningen. Blanda mjöl, socker och salt i en separat bunke. Tärna och  finfördela smöret i mjölblandningen som om du gör scones eller något. Blanda ner mjölblandningen i jästblandningen och knåda i degblandare 10 minuter eller tills degen är slät Forma till en boll, lägg tillbaka i skålen och låt jäsa under plastfolie tills degen dubblats i storlek, cirka 2 timmar. Mjöla baksidan av handen och pressa ut all luft ur degen. Sätt tillbaka plastfolien och låt jäsa 1 timme till.

Ta upp degen och lägg den på ett mjölat bord. Dela degen i åtta lika stora delar. Lägg en degbit i din högerhand och forma till en bulle genom att vika in kanterna till en snygg, spänd bullform uppstår. Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in en stor ugnsform fylld med vatten längst ner i ugnen. Vispa upp det återstående ägget med en skvätt vatten och pensla sedan bullarna innan du raskt och käckt slänger in dem i ugnen. Baka mitt i ugnen 15–20 minuter.

LÄS MER: 6 drycker som många glömmer bort

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset