Här är Jonas Crambys bästa tips för att få till en bra gnocchi.
Här är Jonas Crambys bästa tips för att få till en bra gnocchi.

Svampplockning och matlagning hör hösten till. Så här gör du den godaste svamppastan enligt Metros matskribent Jonas Cramby.

En av höstens mysigaste matpyssel är för mig att först plocka massa svamp och sedan rulla lite egna gnocchis. Nu är dock gnocchi är en sådan slags pastarätt som, om man misslyckas, mest smakar suddegummi i sås. Men om man lyckas däremot så är det som att äta små kokta bitar av ett moln. Detta recept minimerar förhoppningsvis risken för haveri.

LÄS MER: Så påverkas svampen av det lynniga vädret

Gnocchi

Ingredienser, 4 personer:
0.5 kg bakpotatis
1 äggula
1.75 dl italienskt tipo 00mjöl, eller annat proteinrikt vetemjöl
1 msk finriven parmesan
0,5 msk olivolja
0,5 msk smält smör
0,5 tsk salt
Nymald svartpeppar

Svampsås
ca 0.5 l skogsvamp, till exempel kantareller eller Karl-johan
1 msk olivolja
1 msk smör
1 schalottenlökar
1/2 dl vermouth eller vitt vin
1 kycklingbuljong
1 dl vispgrädde
färsk timjan
salt och nymald svartpeppar
finriven parmesan

1. Sätt ugnen på 200 grader. Snitta bakpotatisen och baka den mitt i ugnen cirka 1 timme, eller tills den är mjuk. Låt potatisen svalna tills den är hanterbar, men inte kall, då får inte dina gnocchisar rätt konsistens. Skeda ut innandömet och pressa genom en sil eller potatispress ner i en skål. Ät skalen som mellanmål om du vill. De är ganska goda. Gör ett litet hål i mitten av den pressade potatisen där du häller i de andra ingredienserna. Jag vet egentligen inte om det gör så stor skillnad men det ser ju proffsigt ut på Instagram. Blanda försiktigt ihop degen med en sked utan att överarbeta den, knådar du för mycket blir gnocchin seg. Eftersom potatis varierar ganska mycket i vatteninnehåll kan du även behöva tillsätta mer mjöl. Men det märker du snart om den är för kladdig. Rulla ihop degen till en boll och täck med plastfolie.

2. Nu har det blivit dags att göra sås! Börja med att rensa svampen. Ett smart restaurangknep är att hälla lite mjöl över svampen som du sedan sköljer bort under rinnande vatten. Kolla, all smuts borta! Förväll sedan svampen i en stekpanna tills all vätska kokat bort. Tillsätt olja, smör och finhackad schalottenlök och stek svampen knaprig. Tillsätt vermouth eller vitt vin och koka tills avdunstat. Häll på buljong, grädde och timjan. Rör i riven parmesan. Smaka av med salt och peppar.

3. Koka upp saltat vatten till gnocchin. Dela upp gnocchidegen i fyra delar och rulla till cirka 1 cm tjocka korvar som du skär till cirka 1 x 1 cm stora bitar. Mjöla om det behövs. Pressa sedan pastakuddarn mot en gaffel så att baksidan blir räfflad, vik ihop till en klassiska gnocchiform. Youtubea om du inte fattar. Koka sedan gnocchin i omgångar tills de flyter upp till ytan, cirka 3-4 minuter per batch. Häll gnocchin i såsen. Toppa med parmesan.

LÄS MER: Så anordnar du en lyckad kräftskiva

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset