Gyoza, den japanska knapriga men samtidigt underligt mjuka versionen av den kinesiska potstickern är både supergoda – och roliga – att göra hemma. Jonas Cramby berättar hur du gör.

Ingredienser, 24 gyoza

24 frysta gyozadegplattor från din asiatiska matbutik

100 g vitkål eller spetskål

1 salladslök

1 vitlöksklyfta

ca 1 cm ingefära, skalad

2 tsk mirin

2 tsk japansk soja

2 tsk sesamolja

1 krm salt

200 g fläskfärs

olja till stekning

LÄS MER: Finns den perfekta såsen? Jonas Cramby svarar

1.  Stoppa kål, salladslök, vitlök och ingefära i en köksberedare och blitza fint. Blanda ihop den finhackade kålblandningen med mirin, soja, sesamolja, salt, och rå fläskfärs till en smet.

2.  Ta en degplatta och lägg i din handflata. Klicka typ en matsked fyllning i mitten och doppa sen pekfingret i vatten och dra längs halva degplattans ytterkant. Vik ihop skinnet på mitten till en halvmåne och pressa ihop. Försök att få ut all luft. Genom att använda tumme och pekfinger veckar du sen kanten snyggt, från en sida till den andra. Förbered alla gyoza samtidigt. Äter du inte 24 i en sittning går de utmärkt att frysa, tillaga då från fryst men förläng ångningen.

3.  Häll lite olja i en stekpanna på medelvärme. Fyll stekpannan med gyoza – det veckade ska vara upp – och stek cirka 5 minuter, tills de börjar bli knapriga på undersidan. Häll då på cirka 1/2 dl vatten, lägg på ett lock och låt ånga 3-5 minuter till. Degen ska vara mjuk, fyllningen tillagad och botten knaprig. Ta bort locket och låt vattnet koka bort helt. Vänd gyozan med steksidan uppåt på ett fat och servera med en dippsås av lika delar japansk soja, risvinäger och sesamolja. Chiliolja är också gott!

LÄS MER: Här är Stockholms bästa sushi

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset