Gör som i Louisiana och servera kräftorna i en kryddig, het lag.
Gör som i Louisiana och servera kräftorna i en kryddig, het lag.

Kräftor är ju gott men är du ärligt talat lite trött på den svenska krondillsmaken – gör som i Louisiana och servera dem i en kryddig, het lag med massa, färsk kokt majs och potatis. Här är Jonas Crambys tips.

Ingredienser, 10 personer

ca 5 kilo kräftor, hemfiskade eller för omkok

10 liter vatten

3 dl salt

2 dl hot sauce, typ Tabasco eller Texas Pete

3 stjälkar selleri, grovt hackad

1 citron, halverad

1 gul lök

5 hela torkade chilis, till exempel arbol eller guajillo

10 torkade lagerblad

0,5 dl gula senapsfrön

0,5 dl hela korianderfrön

2 msk sellerifrön

2 msk torkad mejram

1 msk socker

0,5 msk kryddpeppar

10 färska majskolvar

10 potatisar, gärna med rött skal

LÄS MER: Sätt tomaten i fokus på mackan

Koka upp vatten med hot sauce, citron, selleri och lök. Häll i resten av kryddorna. Skala den färska majsen och dela varje kolv i tre delar. Dela potatisen i fyra. Kasta i majs och potatis i vattnet och låt koka i ungefär 10-15 minuter, tills potatisen börjar bli mjuk.

Tillsätt kräftorna. Kräftor för omkok kan tas av värmen direkt och stå och sedan svalna i 10 minuter. Har du fiskat egna kräftor utgår jag från att du vet hur man hanterar dessa så koka dem som du brukar. I Louisiana äts kräftor ljumma så servera dem så fort du hinner.  Hälla bort lagen och ös upp kräftorna, majsen och potatisen i en stor hög på bordet.

Ställ fram mer hot sauce, citronklyftor, kanske lite nybakt cornbread och låt sedan dina gäster suga, sörpla och äta sig direkt till kräftskivehimlen.

LÄS MER: Bästa tillbehören till burgaren 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset