Alla huggormsbett innebär inte att gift sprutats in, men det är ändå bra att vara vaksam och ringa 112.
Alla huggormsbett innebär inte att gift sprutats in, men det är ändå bra att vara vaksam och ringa 112.

Den som blir biten av en huggorm kan reagera olika. Men symtomen kan bli ordentligt kraftiga. ”Får man en rejäl reaktion är det farligt”, säger Anna Nergårdh, chefläkare Stockholms landsting.

Att bli biten av en huggorm är ovanligt, men om det händer är det viktigt att veta hur en ska göra. Ungefär hälften av alla som blir bitna känner inga symtom överhuvudtaget, vilket kan vara knepigt för föräldrar om barnen själva inte kan berätta vad som hänt. 

– Ofta gör det ont, man ser att det är små prickar bredvid varandra, med 0,5 millimeter till en centimeters mellanrum. Allra oftast blir det svullet runt det, säger Anna Nergårdh. 

LÄS MER: Så många husdjur blir bitna av huggorm varje år 

Dock får inte alla huggormsgift insprutat i kroppen, utan ormen har bara bitit. Men de som fått gift insprutat kan bli ordentligt sjuka. 

– Man kan få hjärtklappning, man mår illa, man kan kräkas, man blir yr och kallsvettas, säger Anna Nergårdh. 

Men man ska inte sitta och vänta på eventuella symptom, utan ring alltid 112 efter att du eller ditt barn blivit biten av en huggorm. Via SOS kan man få prata med giftinformationscentralen. Att försöka suga ut giftet ur den omrbitna kroppsdelen är något hon avråder från. 

LÄS MER: Spindel bodde i Dylans mage 

Får man en rejäl reaktion behöver man få vård och ett huggormsserum som hejdar sjukdomsförloppet. 

– Barn, gamla, gravida och de med en tidigare sjukdom kan vara mer känsliga och har mindre marginaler. Samtidigt ska man komma ihåg att det inte är vanligt, det är under 200 personer per år som vårdas för huggormsbett. Då är det ändå massor med människor som är ute i skog och mark. 

Stockholms läns landsting/Fredrik Persson

Anna Nergårdh, chefläkare.  

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa