Från och med januari i år finns ett antal nya koder för näthatsbrott. Carl Johan Thorsell, vd på My Safety.
Från och med januari i år finns ett antal nya koder för näthatsbrott. Carl Johan Thorsell, vd på My Safety.

I januari i år infördes ett antal nya koder för näthatsbrott, något som polisen efterfrågat i tio års tid. Trots den nya lagstiftningen pågår hot och kränkningar varje dag. Så ska du göra om du blir utsatt.

Hot och hat på nätet har blivit ett stort samhällsproblem. Det handlar om allt från kränkningar till spridning av känsligt material som nakenbilder eller uppgifter om exempelvis hälsotillstånd.

Från och med januari i år finns ett antal nya koder för näthatsbrott.  De nya koderna gäller olaga hot och ärekränkning på internet. Men trots det skärpta regelverket pågår näthatet hela tiden därute. Därför har säkerhetsföretaget My Safety sammanställt några punkter som du bör ha koll på om du själv råkar ut för näthat.

Fem tips att följa om du blir utsatt:

1. Börja med att tänka på dig själv. Du har inte gjort något fel. Du är bra som du är. Det är de som hatar och mobbar på nätet som gör fel.

2. Gör en polisanmälan. Det kan kännas meningslöst, eftersom man inte vet vad som händer sen. Men även om just det som hänt dig inte blir löst så hjälper du andra genom att polisen får kunskap om vad som händer och kan kartlägga och hitta näthatare.

Dokumentera allt. Ta skärmdumpar och spara som bilder. Radera inte sms.

Be gärna någon närstående att titta på originalet, så att den personen kan vittna om att skärmdumpen stämmer om det blir en juridisk process.

3. Anmäl alltid inlägget till den som driver tjänsten där hatet förekom.

Ofta svarar sociala medieföretag mer eller mindre automatiskt att inlägg inte bryter mot deras riktlinjer. Men det lönar sig ofta att stå på sig eftersom de inte alltid kontrollerar händelsen noga första gången.

Anmäl inlägg, bilder och annat till Facebook

Anmäl överträdelser på Twitter

Anmäl konton med hatiskt innehåll på Instagram

Anmäl hat och missbruk på Snapchat

Anmäl olämpligt innehåll på Periscope

4. Om du vet vem som näthatat eller varifrån hatet/hoten kommer kan det vara bra att prata med föräldrar, skola eller arbetsplats och berätta om vad som har skett. Tillsammans kan ni komma fram till ett sätt att direkt ta tag i problemet.

5. Blockera det eller de konton som sprider näthat. Det lönar sig nästan aldrig att gå i svaromål i samma sociala medier som hatet sprids, utan välj hellre att anmäla och prata med skolan eller arbetsplatsen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset