Du kan fylla dina onigiris med i stort sett vad som helst.
Du kan fylla dina onigiris med i stort sett vad som helst.

Onigiris är ett genialt litet mellanmål. Här är Jonas Crambys bästa tips på hur du gör dem.

Om du varit i Japan vet du antagligen vad onigiris är: små fyllda risbollar som finns precis överallt och som man äter lite på samma sätt som vi käkar mackor eller korv med bröd. Man äter dem i farten, på utflykt, packar dem i barnens matlåda och samurajer hade alltid onigiris i packningen. Coolt ändå. Man kan fylla dem med lite vad som helst, från bara lite finhackad umeboshi (inlagt japanskt plommon) till ägg och skinka som på bilden. Det mest klassiska, och min favorit, är dock tonfiskmajjo. Alla gillar dem – från små kräsna barn till finsmakarvuxna. Onigiris är helt enkelt ett genialt litet mellanmål och något som vi omedelbart behöver importera till Sverige. Passar extra bra i backen under sportlovet för en extra kolhydratkick.

LÄS MER: 6 goda nyheter på Systembolaget

Innehåll, 4 onigiris
5 dl kokt rundkornigt ris, så kallat sushiris
1/2 burk MSC-märkt tonfisk
japansk kewpiemajjonnäs
4 noriblad
salt

Koka riset. Det blir alltid bäst i riskokare. Blanda tonfisken med japansk kewpiemajjonäs och smaka av med salt. När riset svalnat, blöt händerna och stoppa lite majjofyllning i mitten av lite ris och forma till 4 bollar eller, ännu hellre, den traditionella trekantsformen. Det är det mest klassiska utseendet och man får lättast till det genom att pressa riset i en särskild onigiriform i plast som finns att hitta i japanska mataffärer. Packa ner bollarna i utflyktskorgen. När det är dags att äta slår du bara in onigirin i ett krispigt noriblad och stoppar i munnen. Drick gärna grönt te till för maximal umamikick.

LÄS MER: Här är bästa krogarna i Stockholm, Göteborg och Malmö

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset