Till skillnad från vad många tror är det dock ingen amerikansk uppfinning – utan en mexikansk.
Till skillnad från vad många tror är det dock ingen amerikansk uppfinning – utan en mexikansk.

Omistlig sommarmat och kungen av sallad är som alla vet den krispiga, krämiga, umamiladdade Caesarsalladen.

Till skillnad från vad många tror är det dock ingen amerikansk uppfinning – utan en mexikansk. Det sägs att en kock på Caesar’s Restaurant i Tijuana utfodrade amerikanska soldater med den under förbudstiden och att det ursprungliga namnet därför var Aviator’s salad, flygarsallad. Till skillnad från vad många också tror ska man egentligen inte ha kyckling eller bacon till en äkta caesarsallad – utan bara romansallad, dressing och krutonger. Men du är så klart fri att addera lite protein om du vill.

LÄS MER: Så gör du den enklaste och godaste sparrisen

Ingredienser 4 personer

1 romansalladshuvud

0.5 dl flagad parmesan

¼ baguette, finskivad

olivolja

salt

Dressing:

4 sardeller

1 vitlöksklyfta

2 äggulor

1 tsk dijonsenap

2 msk citronjuice

1 dl matolja

0.5 dl riven parmesan

salt och svartpeppar

 

Pensla brödet med olivolja och stek det gyllene i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Salta.

Mosa sardellerna ihop med den rivna vitlöken i en skål. Häll i äggulorna, citronen, senapen och vispa med en elvis. Tillsätt olja droppvis tills en majjoliknande emulsion uppstått. Riv i parmesan efter smak. Smaka av med salt och peppar.

Dela upp salladen i hela blad och skölj i kallt vatten. Slunga i en salladsslunga om du har annars låter du rinna av på ett papper. Blanda i så mycket av dressingen att bladen täcks och blir småkletiga. Lägg i en skål. Försök att hålla salladen så luftig som möjligt. Häll över lite extra hyvlad parmesan och krutongerna. Servera genast.

LÄS MER: Så gör du fredsnudlar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset