Jonas Cramby tipsar om hur de gör en vegansk version av mapp tofu.
Jonas Cramby tipsar om hur de gör en vegansk version av mapp tofu.

Sugen på en vegansk variant av den sichuanska hetpirriga klassikern mapo tofu? Så här gör du den som Jonas Cramby.

Även veganer vill ju moffa ibland och vad är i så fall bättre än den sichuanska hetpirriga klassikern mapo tofu? Förutom tofu så innehåller rätten redan minimalt med köttfärs som ingen ändå märker om man byter ut mot aubergine.

LÄS MER: Gör en lobster roll som på den amerikanska östkusten

2 st medelstora torkade shiitakesvampar
2 dl vatten
1 aubergin, i kuber
400 g silkestofu, i kuber
1 dl olja

1 msk gochugaru, koreansk chilipulver
1 msk sichuanpeppar, helst grön
1 tsk strösocker
1 tsk svartpeppar
2 msk vitlök, riven
2 msk färsk ingefära, riven

1/2 dl doubanjiang, kinesisk chilibönpasta
1/2 dl tomatpuré
2 msk soja
Salladslök eller färsk koriander

Lägg torkad shiitake i vatten och låt svälla ca 15 minuter. Mixa sedan slätt. Skär auberginen i kuber och låt baka i 15 minuter i 175 grader varm ugn. Skär tofublocket i 15 bitar och för bättre smak och konsistens sjud försiktigt i saltat vatten. Gör en kryddblandning genom att stöta chilipulver, sichuanpeppar, socker och svartpeppar till ett grovt pulver. Riv vitlök och ingefära fint och mät upp doubanjiang och tomatpuré.

Värm upp olja i en wok eller stekpanna, häll i kryddblandningen och woka ett par sekunder tills du får en slags hemgjord chiliolja. Häll i tomatpurén och stek till den börjar mörkna. Addera doubanjiang, ingefära och vitlök, woka runt lite, lägg sedan till auberginen. Häll på svampvattnet och smaka eventuellt av med soja. Vänd försiktigt i tofun. Toppa med finhackad salladslök, koriander och eventuellt mer sichuanpeppar. Servera med ris och lite ångade grönsaker.

LÄS MER: Så gör du godaste grönsakerna på grillen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset