I Stockholm bor fem av Sveriges tio äldsta mammor. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.
I Stockholm bor fem av Sveriges tio äldsta mammor. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.

En kvinna från Göteborg var drygt 60 år när hon fick barn. Det gör henne till Sveriges äldsta nyblivna mamma, visar statistik från Statistiska Centralbyrån.

Mamman från Göteborg var alltså över 60 år när hon födde barnet, vilket gör henne till den enda nyblivna biologiska mamman som passerat 60. Närmst efter henne är en mamma från Sala som var 59,8 år, visar statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) som de tagit fram på uppdrag från Nyhetsbyrån Siren.

– Fler kvinnor över 40 år får barn, men det är fortfarande ett litet antal totalt sett, säger Karin Lundström, demograf på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

På 1970-talet fanns det väldigt få nyblivna mammor över 40 år. Att mammorna blir äldre tror Karin Lundström har olika anledningar.

– Den tekniska utvecklingen, att vi utbildar oss längre och att de flesta börjar arbeta innan de får barn har gjort att barnafödantet skjutits upp i åldrarna, säger hon till SCB.

På listan över de tio äldsta nyblivna mammorna i Sverige kommer fem från Stockholms län. En från Lidingö kommun, två från Stockholms kommun, en från Täby kommun och en från Huddinge.

LÄS MER: Daljinder, 72, har blivit mamma för första gången

Skånes enda representant på listan är en mamma från Burlöv. Hon var drygt 57 år när hon födde sitt barn.

Statistiken visar hur gamla mammorna var när de fick barn, men säger ingenting om hur gamla kvinnorna är i dag eller om de fött barn tidigare.

Listan baseras på ett utdrag ur befolkningsregistret den 31 december 2015.

LÄS MER: Sluta fråga om jag BARA är mamma – det är slitigare än du tror

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Familj Statistik