Inspelningen av "Gift vid första ögonkastet" slutade i mitten av oktober. Sedan dess har det hänt en hel del...
Inspelningen av "Gift vid första ögonkastet" slutade i mitten av oktober. Sedan dess har det hänt en hel del...

Kärleken spirade för två av paren i det sista avsnittet av SVT:s tredje säsong av "Gift vid första ögonkastet". Men vad hände efter att kamerorna stängdes av?

Hoppa till:

Mats

Elizabeth

Michael

Louise

Sofia

Magnus

Mats och Elizabeth

Status: Skilda

Mats: ”Vi ville lära känna varandra – sedan funkade det inte ”

I tredje säsongen av ”Gift vid första ögonkastet” matchades Mats ihop med Elizabeth. Båda ville fortsätta vara gifta vid programmets slut – men vid nyår tog deras äktenskap slut.

– Vi är inte ett par längre, säger Mats.

Vad var det som gjorde att det inte fungerade?

– Att vara med i en sådan här inspelning skapar ju en del stress. Jag tror att både jag och Elizabeth var ganska övertygade när vi gick in i det här att vi absolut ville fortsätta vara gifta efter inspelningen. Det var ganska självklart. Man lär inte känna någon under de omständigheterna, med en filmkamera med sig dygnet runt. Därför sa vi ja, för att vi ville det och för att vi ville lära känna varandra. Sedan så funkade inte det.

Hur känns det att det inte funkade med Elizabeth?

– Det har varit jobbigt ibland och lättnad ibland, som vilket uppbrott som helst. Det är ingenting speciellt med det här uppbrottet.

Har ni någon kontakt i dag?

– Nej, ingen alls.

Vad var det bästa med hela upplevelsen?

– Det var att få prova det här experimentet, det var därför jag var med. Jag ville se om jag kunde vara så ärlig och uppriktig som det behövs för att hitta en matchning och också se om andra människor, som är experter på olika saker, skulle kunna göra ett bättre jobb än vad jag har gjort tidigare när det kommer att hitta en partner. Den erfarenheten kommer jag att ta med mig.

Var det någonting som var jobbigt?

– Det jobbigaste är nog faktiskt att allting visas i tv, men det var ju en del av dealen. Men jag var inte med för att vara med på tv, jag var med för att hitta en livskamrat.

Hur känns det att se det i efterhand?

– Det är lite surrealistiskt. Dels att jag faktiskt inte minns allt som är inspelat. Jag vet att det är jag, jag ser att det är jag, jag hör att det är jag, och jag vet att jag har sagt de här sakerna, men det är ändå konstigt att se sig själv utifrån. Samtidigt är det ganska lärorikt.

Hur var det att leva med kameror?

– Det är speciellt, men det var också förvånansvärt naturligt efter ett tag. Jag trodde inte riktigt att det skulle kännas så naturligt. Det är inte så märkvärdigt att sätta sig och säga privata saker in i en kamera. Kanske beroende på att, i alla fall jag, inte tog in att det här skulle ses av en himla massa människor efteråt. Det har jag inte riktigt förstått förrän nu.

Har du fått några reaktioner?

– Ja, det kommer faktiskt fram helt främmande människor och pratar med en på stan. Alla är väldigt positiva. I går var det någon som kom fram på ett café när jag satt och fikade med några kompisar och frågade “jaha, har du inte frun med dig”. Jag förstod inte riktigt att det skulle vara så, men alla är väldigt snälla så det är inget problem egentligen. Jag vet bara inte riktigt hur jag ska hantera det bara.

Hur går det med kärleken nu?

– Jag ligger lågt på den sidan just nu. Dels så känns det väldigt dumt att dra in någon medan sändningarna håller på. Det är stökigt och det är som att ta in en ny relation i något som inte riktigt är avslutat, även om det är det i verkligheten. Så det känns inte rätt nu.

Hur ser du på framtiden då?

– Jag tror att det kommer bli bra, det brukar bli det.

Elizabeth: ”Man måste fokusera utanför sig själv – inte bara på sitt ego”

Trots att det inte höll med Mats säger Elizabeth att hon inte ångrar en sekund – och att hon gärna hade varit med igen.

– Skam den som ger sig, säger Elizabeth.

Vad var det som gjorde att det inte fungerade med Mats?

– Jag kände inte att vi delade samma värderingar. Vi såg olika på relationer, vad som är fokus i en relation och hur man prioriterar den. Det var min ”issue”. Vi hade en fantastisk kärlekshistoria under experimentet och även en tid efter, men jag kände att vi behöver vara två. Båda behöver ta ansvar och vilja åt samma håll. Man måste fokusera utanför sig själv, inte bara på sitt ego.

Hur kändes det när det tog slut?

– Jag gick in i det här för att hitta kärleken och jag är övertygad om att vi kanske hade kunnat fungera om vi jobbade på relationen. Men som sagt, man behöver vara två. Först kändes det som ett misslyckande, men sen när jag tittade på det så såg jag att det inte är en sådan typ av relation jag vill ha. Jag behöver att båda tar ansvar. Att man har samma värderingar när det gäller relationer och kärleken. Balasen mellan jobb och fritid, vad är vad, hur prioriterar jag? Jag mår jättebra i dag, I love my life!

Vad tyckte du om matchningen med Mats?

– Jag tyckte att det var en väldigt bra matchning. Det är fyra veckor, vi hade aldrig sett varandra innan och det tog ju nästan fyra veckor bara att smälta att man hade flyttat ihop. Bara det är en extrem situation. Men jag tyckte att matchningen var jättebra.

Hur känns det att se det på tv i efterhand?

– Det är som att uppleva det igen. Samtidigt är det rätt så coolt, för jag känner att jag har varit otroligt ärlig, jag har varit mig själv, gått in med 100 procent, jag har fokuserat på relationen, jag har velat mötas, jag har velat göra saker som är bra för oss båda.

Som när du slutade röka?

– Ja, en gåva är en gåva och den ska man inte ge om man inte känner till 100 procent att man vill ge den. Jag har inte känt mig som ett offer. Det är klart att jag känner att jag har tagit ett stort ansvar för relationen, men det har jag velat göra.

Hur går det med rökningen?

– Denna ständiga fråga! Det går bra, jag kör e-cigarett, men jag tar en cigg då och då. Jag har aldrig varit någon storrökare. Det har låtit som att jag är en inbiten nikotinist, men det har jag aldrig varit. Det känns som att det har blivit något vinklat.

Hur går det med kärleken i dag? Har du gått vidare?

– Haha, det är faktiskt privat. Det finns kärlek, men jag vill inte gå in på det. Jag känner att det är privat.

Har du fått några reaktioner från tittare?

– Jag har fått så mycket reaktioner på sociala medier. Det mesta är bara kärlek. Förvånansvärt många unga kvinnor som hör av sig. Det gör mig väldigt glad och stolt, om jag kan inspirera eller vara föredöme, det känns fantastiskt bra. Det är många äldre också som jag tror får lite boost och känner ”fasen, åldern är bara en siffra. Det är det du känner som är viktigt”.

Vad var det bästa med upplevelsen?

– Jag har insett att jag är bra på relationer. Jag ser när jag behöver titta på mig själv, när jag behöver titta på relationen. Jag känner att jag kommer att märka ganska snabbt, i nästa relation jag går in i, om vi går åt samma håll – jobbar vi på samma sätt? Det är superviktigt. Jag har lärt mig otroligt mycket om mig själv. Att jag kan och vågar mycket mer än vad jag trodde jag kunde. Jag är extremt stolt över mig själv.

Var det någonting som var jobbigt?

– Jag skulle inte kalla det jobbigt. Det var utmanande och extremkonstigt. Det är en sådan märklig situation så man får bara bestämma sig för att hänga med. Det går inte att stanna upp, det finns ingen tid för det.

Louise och Michael

Status: Skilde sig innan sista avsnittet

Michael: ”Kan säga att man dejtar just nu”

Michael parades ihop med Louise, men paret valde att gå skilda vägar redan innan sista avsnittet. Beundrarbreven har vällt in till Michael, som nu dejtar på nytt.

– Det är många som skriver på Facebook och allt möjligt, speciellt sedan vi skiljde oss i sjunde programmet. Det plingar ju hela tiden, även om jag inte hänger jättemycket i sociala medier. Men jag har fått positiv respons och många vill gärna dejta. Det är svårt att svara alla, men vissa är ju mer intressanta. Man kan säga att man dejtar just nu, säger han.

Så det finns någon speciell?

– Jag är sådan som håller mig till en liten skala, jag dejtar ju inte runt kors och tvärs. Den som fått min uppmärksamhet mest är ju det man börjar med, att dejta den personen först. Jag kan inte säga så mycket nu, vi får väl se vad som händer.

Vad tänker du om matchningen med Louise?

– Allting är väl inte som man beskrev eller som man ville ha det, men det är väl svårt att hitta hundra procent matchning med allting. Man var väldigt förväntansfull, men jag tror att experterna gjorde sitt bästa i det hela. Sedan vet man ju aldrig om känslor och sånt där kommer ändå, och i vårt fall gjorde det ju inte det.

När kände du att det inte fungerade?

– Det kände jag ganska tidigt. Man var ju med i programmet av en anledning, och experterna hade ju parat ihop oss och de trodde ju på oss, så jag kände att även om det kanske inte var min tjej så måste jag försöka i alla fall och se vem hon är. Jag kände att jag verkligen försökte, men att det inte blev så mycket tillbaka. Ingenting alls.

Hur kände du då?

– Det var självklart väldigt tråkigt. Lite besviken var man ju, men det är sådant man måste räkna med lite också om man är med i ett sådant här program. Det kan bli bra, men det kan bli fel också. Det var absolut ingenting jag ville innan, jag hade ingen tanke på att jag skulle skilja mig innan sista programmet från början.

Hur känns det att se det i efterhand på tv?

– Oj, oj, oj. Det känns verkligen konstigt att se sig själv, ibland är det lite overkligt. Det var ändå ett tag sedan vi spelade in så det är med lite blandade känslor man ser det där. Jag tycker de har klippt väldigt bra, men mycket har varit svårt. Det visar ju hur jag är som person, men jag hade kunnat vara så mycket mer om vi hade klickat. När det inte fungerar blir man inte riktigt den personen man vill vara. Det sjätte avsnittet när vi var uppe i Falun, det var inte så roligt att se. Jag hade sagt att jag inte ville någonting mer redan innan där, och då var det inte så roligt att åka upp.

Visste Louise om att du inte ville?

– Vi hade väl mest pratat lite med produktionen, och så ville man ändå se om det fanns en chans. Men sedan när jag pratade med Gösta så förstod jag att det inte kommer att bli någonting.

Vad var det bästa med upplevelsen?

– Det är att man verkligen har lärt sig mer om förhållanden, att stärka sig själv och så. Man har utvecklats. Jag ångrar inte att jag var med, och skulle jag få chansen igen hade jag fortfarande ha gjort det. Jag har träffat många underbara personer under resans gång.

Vad var jobbigast?

– Ja, det var ju att det inte fungerade. Kärlek är ju det bästa som finns när det funkar, men inte lika roligt när det inte gör det. Vi klickade ju inte alls, och då var det ju inte så kul att spela in. Speciellt på slutet.

Är det någonting annat som har hänt i ditt liv sedan inspelningen?

– Jag håller på att byta jobb. Det har varit väldigt svårt att träffa någon när man reser så mycket. Det är en stor förändring jag gör för mig själv, jag känner att man inte har haft mycket till liv när man är ute och reser världen runt i sex år. Nu blir det ett mer 7 till 16 jobb, med mer fritid.

Louise: ”Nu är jag på jakt igen”

Trots att Louises äktenskap med Michael inte höll ångrar hon inte att hon var med.

– Jag har lärt mig väldigt mycket om mig själv. På något sätt så går det inte att gå tillbaka till som det var innan. Jag har lärt mig så mycket, med experternas hjälp, och även genom att se mig själv på tv i efterhand. Det är lite självterapi på något sätt, säger hon.

Hur kändes det när du insåg att det inte fungerade med Micke?

–  Det var jättetråkigt såklart, även om jag förstod att man har en sådan jäkla tur om någon lyckas pricka in någon som man verkligen vill vara med. Helt klart är det en besvikelse att det inte blev så, man är lite tillbaks på ruta ett. Men, som sagt, jag vill hellre vara med någon som jag vet att jag vill vara med istället för att vara med fel person, och jag ville ju inte vara med Micke, så på så sätt blev det för det bästa i alla fall.

Har ni någon kontakt i dag?

– Nej, inte direkt. Vi bor ju inte alls nära varandra, men vi har ju hörts efter att vi har skiljts, absolut. Men inte direkt någon kontakt. Från min sida i alla fall så är vi ju vänner.

Hur känns det att vara skild?

– Det känns ju verkligen bara som en juridisk grej. Det känns ju inte som att det var ett äktenskap, det var en vigsel. Så det känns inte jobbigt eller konstigt.

Har du träffat någon ny?

– Jag har inte träffat någon ny, jag har tagit det ganska lugnt på den fronten. Det är väl egentligen nu jag känner att jag vill, eller egentligen får, börja dejta igen. Det har ju varit lite restriktioner. Nu känner jag att det är bra läge inför våren och så där, så nu är jag på jakt igen!

Programmet kanske var en bra kontaktannons?

– Ja, men precis! Vi får väl se nu när det blir officiellt att jag söker.

Hur har det varit att se sig själv på tv?

– Att se sig själv är så klart jobbigt på jättemånga sätt. Jag trodde nog att jag var annorlunda, lite grann, än vad jag faktiskt var. Jag har inte sett någonting innan av det som går på tv, så varje avsnitt har varit lite ”åh herre gud, hur ska det här gå”.

Hur var själva inspelningen?

– Att bli filmad och så gick över förväntan. Man glömmer ganska fort bort det tycker jag, men det är klart att det är svårt att hålla det helt naturligt när man pratar om väldigt laddade saker samtidigt som man blir filmad. Det var väldigt intensivt. Man får frågor hela tiden om hur det känns, vad man tänker och så vidare. I ett vanligt förhållande så analyserar man ju inte och sätter ord på vad man känner hela tiden. Det blev lite press, kan jag känna så här i efterhand, att hela tiden känna efter var man känner och inte bara ta en dag i taget.

Sofia och Magnus

Status: Skilda

Sofia: ”Jag önskar att jag hade stått upp mer för mig själv”

Sofia och Magnus valde att säga ja till varandra i slutet av ”Gift vid första ögonkastet”. I februari valde de att skilja sig.

– Det känns rätt. Jag hoppades att killen jag hade blivit förälskad i de första två veckorna skulle komma tillbaka. ”När kameran försvinner så löser det sig”, ”efter jul så blir det bra”, och så blev det inte riktigt, säger Sofia.

Var det någonting speciellt som du kände inte fungerade?

– Vi har våra likheter, men också våra olikheter. Våra starka och svaga sidor kompletterade inte alltid varandra. Vi lyfte inte upp varandra och gjorde inte varandra bättre, snarare gjorde vi varandra sämre. Vi hade svårt att hitta energi tillsammans, vilket jag behöver mycket i mitt liv. Sedan blev det så tydligt att han ville ned till Skåne. Jag kunde nog tänka mig Skåne på sikt, men jag tror att han hade större behov av att komma ned väldigt snart. Jag kände att det blev väldigt pressat och jag kände mig inte redo att flytta ned och lämna Stockholm. När vi gjorde slut sa han bara ”jag åker ned till Skåne”, så det var väldigt snabba ryck där.

Hur känns det att se er relation på tv?

– Det har varit lite speciellt nu när serien har dragit igång. Under seriens gång har min känsla bekräftats, att det faktiskt var någonting som hände. Först var det ”oj, där är han”, den första killen. Då fick jag upp känslorna för honom igen. Sen sågs vi en liten runda i påsk, men då kände jag inte att det kändes likadant, och så kom sjätte avsnittet och bekräftade vad som hade förändrats, och det är där han är.

Är ni vänner i dag?

– Ja absolut, jag kan ringa Magnus och han är alltid välkommen att ringa mig också. Sen vet jag inte om vi kommer ha en lika tight relation som han har med sin andra exflickvän, men det får väl tiden utvisa.

Vad tyckte om matchningen?

– På många sätt är jag tacksam att det var Magnus som stod där framme. Vi har haft väldigt kul ihop och han är en väldigt bra människa. Man hoppades ju på att det skulle bli ”the love of my life”, men vad är chansen, med personkemi och allt? Det är mycket upp till hur jag beskriver mig själv. Hur självmedveten är jag när jag skriver vad jag vill ha och vem jag är? Experterna har ett tufft jobb, och utifrån förutsättningarna tycker jag ändå att de lyckades väldigt bra.

Hur var själva inspelningen?

– Det var jättekul. Det var spännande att komma in i den världen. Jag har alltid varit nyfiken på hur det skulle vara. Det var en positiv upplevelse. Så klart att det var rörigt stundvis. Det är väldigt speciellt att bråka och pussas inför en kamera, speciellt på 35 kvadrat.

Var det någonting som var jobbigt?

– Man lär ju känna varandra under den här tiden, och när man känner att det inte funkar, eller ”oj, vad olika vi var här”. Då blir det ännu starkare när det är framför kamera. Man ifrågasätter sig själv ännu mer, ”gjorde jag rätt i den här situationen?” eller ”blev jag rätt behandlad nu?”. Sedan hade jag och Magnus det väldigt tufft den tredje veckan. Då var det spänt och det var väl inte en härlig känsla. De två första veckorna gick på räls och man tänkte ”vad är det svåra med detta? Det är är väl inga konstigheter”. Jag fick känna på båda lägena.

Ångrar du någonting?

– Jag önskar att jag hade kunnat stå upp mer för mig själv. Att jag hade kunnat vara lite tryggare i situationen, men det är inte helt lätt när man inte känner någon. Sedan kanske jag blev lite taktisk i hur jag agerade, jag har kanske svårt att gå all in när jag har en kamera på mig. Men jag önskar att jag hade stått upp mer för mig själv, tryckt ifrån mer och inte accepterade allt som sades. Det var sjukt jobbigt att se på tv.

Har du fått några reaktioner från tittare?

– Det som har kommit direkt till mig har bara varit stärkande och positivt. Jag har fått två, tre handskrivna saker. Sedan är jag inte så tillgänglig på Facebook, men det har ramlat in lite saker där och på Instagram.

Hur går det med kärleken nu?

– Jag ligger lågt. Det som händer det händer, men jag vill inte rusa in i någonting direkt nu. Det är fortfarande ganska mycket att smälta. Men jag ser ändå fram emot att träffa min stora kärlek på egen hand.

Har det hänt något annat i ditt liv?

– Jag har startat ett eget företag, min eget mamma-pt-företag. Magnus sa ju det i en av scenerna, att antingen blir hon statsminister eller vd, så jag kände att jag kör vd-spåret. Det är det stora som har hänt. Jag och Louise hänger väldigt mycket, så det var i alla fall en vänskap vid första ögonkastet som jag fick med mig.

Magnus: ”I slutändan spelar det ingen roll om mamma tycker hon är bra”

Enligt Magnus var det delvis ett jobberbjudande i Skåne som gjorde att det tog slut mellan honom och Sofia.

– Jag ville ju ned till paradiset. Sen kände jag och Sofia nog att det inte fanns ett hundraprocentigt oss, vi var på lite olika platser i livet. Så vi valde att gå isär. De rätta känslorna fanns inte där i slutet. Det som gör att man håller tillsammans.

Slutade ni som vänner?

– Verkligen.

Var det jobberbjudandet som blev det slutliga?

– Nja, man kanske hade kämpat något hårdare, men förr eller senare så tror jag liksom att sanningen hade kommit ifatt en. Jag tvekade ganska mycket ganska länge, men jag kämpade på för det var många som tyckte att hon var så himla bra. Men i slutändan så spelar det ingen roll om mamma tycker hon är bra, det är ju jag som ska vilja.

Tvekade du redan i programmet?

– Nej, då tvekade jag aldrig. Jag kände att tre veckor var en för kort tid för att lära känna en blivande fru på, och det fanns ändå tecken på att det fanns något djupt. Sedan så valde vi att gå vidare senare.

Vad tyckte du om att vara med i programmet?

– Sjukt, roligt, galet, intressant. Överlag är det bara positivt. Det finns nog inte något som har varit negativt än.

Ingenting som var jobbigt?

– Jo, det var intensivt. Men om jag reflekterar över det nu känns det bara positivt.

Tycker du att du fick en bra matchning?

– Ja, asså som person fick jag en bra matchning. Sedan fysiskt sett, vad jag vanligtvis attraheras av, så var det väldigt olikt. Det är jättesvårt att säga, Sofia är en fantastiskt fin människa och på insidan var det en fantastiskt bra matchning, men på utsidan var det inte vad jag hade fallit för i vanliga fall.

Finns det någonting du ångrar?

– Jag ångrar lite att jag gick ut så hårt i början. Att jag inte var lite mer iskall.

Varför då?

– Jag fick en down och det påverkade vårt förhållande när jag steppade tillbaka lite. Nu i efterhand så kanske det hade varit bättre att låta det sakta men säkert bli bra.

Hur har det varit att se sig själv på tv?

– Fantastiskt! Jag kan ibland reflektera typ ”shit vad jag är rolig” eller ”fan, jag är ganska skön ändå”. Ibland så kan jag känna ”usch, fan, varför gjorde jag så?”, men de har ändå vinklat det ganska humoristiskt och glatt. Så jag känner ändå att ”jag är ganska skön”.

Du har berättat att du har blivit utsatt för näthat.

– Jag tycker att det har blossat upp lite för mycket. Varje journalist ska skriva om det så blir det mer och mer. Egentligen var det inte så mycket, men jag tycker frågan är viktig. Jag skrev en artikel i en tidning och det var mer för att jag ville ta upp frågan.

Har du fått några andra reaktioner?

– Om det är en person som är en hatare så är två miljoner älskare. Överlag har det bara varit positivt.

Några beundrarbrev?

– Om jag får, om jag får! Jäklar, jag har aldrig varit så populär i hela mitt liv.

Hur går det med kärleken då?

– Jag vill ta det lugnt och inte stressa in i något. Men jag är öppen för att träffa någon, så om det sitter någon tjej därute så tycker jag att hon ska ta kontakt. Speciellt om hon bor i Skåne, vill ha barn och ett hus i Södra Sandby eller Dalby.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset