Filip Zubaczek förbereder ett vulkanutbrott gjort i bland annat pumpa och salt.
Filip Zubaczek förbereder ett vulkanutbrott gjort i bland annat pumpa och salt.

I Liljeholmen finns ätbar konst. På menyn: Laviner och vulkaner.

Sugen att smaka på undergången? Då får du bege dig till Liljeholmen på fredag. ”Mossutställningar” – som arbetar för att utvidga begreppet offentlig konst – sätter nämligen upp en matlagningsshow: ”Cooking catastrophes”. 
– Föreställningen är lika mycket ett scenkonstverk och en framtidsreflektion, säger en av initiativtagarna Eva Meyer-Keller och visar upp ett karamelliserat berg av papper där ett jordskrev – med hjälp av en skvätt fläder och plommon – senare ska illustreras. 

I köket förbereds den apokalyptiska maten, bland annat en saltinbakad squash som ska förvandlas till en brinnande vulkan.
– Det här är annorlunda sätt att tackla något oförståeligt, säger Eva Meyer-Keller.

I föreställningen deltar lyxkockar som tillsammans med konstnärerna tagit fram den svårsmälta menyn. På menyn står skräckscenarion så som laviner, skogsbränder och exploderande  oljeriggar.
– Tanken är att publiken efter föreställningen ska äta konstverken och fortsätta samtala, säger Jim Löfdahl, chefskock för konstprojektet.

”Cooking catastrophes” spelas på Nybohov festlokal i Liljeholmen den 16, 18 och 19 september. Biljetter finns att köpa på www.nortic.se

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset