Efter sillunchen så kommer midsommargrillningen. Testa att grilla ribs i år. Här är Jonas Crambys bästa tips för att lyckas.

Det är midsommar i helgen och förhoppningsvis vet du redan hur man kokar färskpotatis, snoppar jordgubbar och finhackar gräslök till matjessillen. I så fall kanske det är på sin plats att tipsa lite om en tradition som det inte pratas lika mycket om: Midsommargrillandet! Få saker får en ju nämligen så sugen på grillat som en silllunch och inga saker är ju så goda som ribs.

LÄS MER: Välj rätt dryck i glaset på midsommar

Där de flesta vanliga ribs rökgrillas på låg värme under lång tid och sedan penslas med en sötsaltkletig barbecue-sås så är dry ribs revbensspjäll om grillas i direktvärme, sprayas med en vinägerblandning och sedan masseras in med en torr kryddblandning. Det går snabbare än att göra än klassiska BBQ-ribs, de blir knaprigare och segare och de är mycket, mycket goda. Dry ribs kommer från Tennessee i allmänhet och krogen Rendezvous i Memphis i synnerhet ett ställe som receptet nedan också är inspirerad av.

Dry ribs, 4 personer
ca 2 kg revben av fläsk, både kampen och vanliga funkar
2 deciliter vatten
2 deciliter äppelcidervinäger

Dry rub:
8 msk paprikapulver
4 msk vitlökspulver
4 msk chilipulver
3 msk malen svartpeppar
3 msk salt
2 matskedar hela sellerifrön
1 matsked krossade sellerifrön
4 tsk gula senapsfrön
1 msk oregano
1 msk timjan
1 matsked hela korianderfrön
1 tesked malda korianderfrön

Blanda ihop dry ruben gör gärna hela satsen, den håller länge och är fantastisk till all sorts grillad fläsk- och kyckling. Blanda vatten och vinäger och häll i en sprayflaska. Gör i ordning grillen och när kolen har bra glöd är det dags att börja grilla. Till skillnad från vanliga BBQ-ribs grillas dry ribs med direktvärme – det vill säga med gallret direkt över kolen. Dock behöver man grilla dessa revben i nästan en timme innan de är tillräckligt möra och goda. Så hur löser man det utan att de blir brända och torra? Jo, genom att inte använda allt för mycket kol, vända ofta och hela tiden kyla ner köttet och hålla dem saftiga genom att spraya med vinägerblandningen. Ta det lugnt och stilla och om du märker att dina ribs börjar bli färdiga för snabbt kan du skrapa upp kolen i ena kanten av grillen, lägga revbenen över sidan utan kol och lägga på locket för ugnseffekt. Efter ungefär en timme tar du av dem, klappar in rikligt med kryddblandning och goffar i dig. Svinenkelt! Servera med grillad majs, nån god sallad eller slaw och kanske lite överblivna färskpotatisar.

LÄS MER: 6 drycker som passar till grillat

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset