Sparar eller amorterar – det är vad svenskarna tänker göra när skatteåterbäringen betalas ut. Piggast på att spara eller amortera är de yngre. Medan de äldre hellre sätter sprätt på pengarna, visar en undersökning från SBAB.

Redan andra veckan i juni börjar skattepengarna komma in till de som får tillbaka på skatten. En ny undersökning från SBAB visar att nästan en fjärdedel av de 1 049 svarande tänker spara på bankkonto och cirka 18 procent vill amortera, skriver Dagens Nyheter

De mest sparvilliga i undersökningen är de som är 20-29 år, där siffran landade på 68 procent. En förklaring kan vara de mindre otrygga anställningsformerna i dag och att de har insett svårigheten att ta sig in i bostadsmarknaden, enligt Dagens Nyheter. Bland den äldre åldersgruppen, 56-80, är det 42 procent som tänker spara eller amortera.

►Ekonomerna: Så får du din skatteåterbäring att växa

Gruppen där flest sätter sprätt på pengarna är de som är mellan 40-55 år. Där angav 28 procent av de tillfrågade att de tänkte slösa pengarna på nöjen eller till en semesterresa. 

Totalt svarade 22 procent av de svarande att de inte skulle göra något särskilt med pengarna. 

►7 sätt att få pengarna att räcka i sommar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset