I morgon kväll är 30-årige Martin Stensen – till vardags student vid Handelshögskolan –  toastmaster för Nobelbanketten i Stockholms stadshus.
 I morgon kväll är 30-årige Martin Stensen – till vardags student vid Handelshögskolan –  toastmaster för Nobelbanketten i Stockholms stadshus.

Inte bjuden till Stockholms stadshus i morgon kväll? Misströsta inte – ordna din egen Nobelfest. Sofia Larsson, expert på vett och etikett, ger sina bästa tips.

 Prisutdelning
Ordna din egen prisutdelning med tjusiga diplom.
– Ha kategorier som känns relevanta för dig och dina vänner. Jag tycker att man ska undvika allt för pikande priser, det här är ju en kväll när man hyllar framsteg och det som är gott i världen, säger Sofia Larsson som har skrivit ”Moderna etikettboken”.

 
Klädsel
Gästernas utstyrslar brukar alltid uppmärksammas.
– Som värd eller värdinna ska man se till att markera vilken klädsel som gäller när man bjuder in, säger Sofia Larsson. Man vill inte sitta vid ett bord fullt av folk som antingen känner sig underklädda eller överdrivet uppklädda.
 
Dekorationer
– Passa på att ta fram finporslinet. Papptallrikar skär sig lite väl mycket mot diademen och frackskörtarna, säger Sofia Larsson.
Åtta tusen blommor kanske är att ta i, men om du vill matcha Stadshuset är det klara färger som gäller; gult, rött, rosa, orange och blått.
 
Underhållning
Förutom musik, dans och den direktsända Nobelbanketten på tv kan en aktivitet pigga upp.
– Under en kväll som denna passar väl ett allmänbildande spel bra som underhållning. Varför inte låta ett gammalt Trivial Pursuit komma till heders?, tipsar Sofia Larsson. 
 
Mat
Årets Nobelmeny avslöjas inte förrän den ska serveras i morgon kväll. I fjol serverades ankgalantin och nobelbröd till förrätt och tryffelstekt piggvar till varmrätt. Desserten var en choklad- och apelsinbavaroise. 
 
Musik
Nobelfestligheterna förknippas kanske med klassisk musik, men om man inte älskar den genren tycker Sofia Larsson att man kan satsa på musik som sällskapet gillar.
– Lite inspiration kan man kanske få av artisterna som ska spela på konserten till fredspristagarnas ära den 17 december, till exempel Jill Scott och 
Angélique Kidjo, säger hon.

Toastmastern fixar det sista i fracken

En som förbereder sig för fullt inför Nobelbanketten i Blå hallen är Martin Stensen, 30, som för tredje och sista året ska vara festens toastmaster.
– Det är väldigt mycket repetitioner. Språken måste ju övas in, särskilt franskan och hebreiskan tränar jag extra på, säger Martin. Och just nu sitter jag faktiskt och syr i knappar i frackvästar, haha.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset