Metros matkritiker Jonas Cramby har ätit på Bird

Bird, Regeringsgatan 89

4 av 5

 

Om det är något jag saknar i Stockholm så är det fler av den sortens enkla, smådekadenta dryckesetablissemang med fantastisk plockmat som man ofta hittar i länder som Japan och Korea, med sina izakayor och pojangmachas (ber om ursäkt för eventuell felaktig pluralböjning). Det vill säga pyttesmå billiga, avslappnade och extremt personliga ställen med immiga fönster, stimmig stämning och obekväma barstolar där maten finns till för att få ner drickat och inte tvärtom.

Dricka, skratta, lyssna på musik och småäta, det är ju ändå livet eller hur?

Lilla fjäderfäkrogen Bird på Regeringsgatan är precis ett sådant ställe. Eller… det skulle kunna vara det. Men eftersom vi svenskar ännu inte är så vana att äta på det sättet så misstänker jag att de flesta ändå beställer var sin huvudrätt, var sin side som de sedan sitter och bevakar som ett gäng svartsjuka hundar. Vilket naturligtvis också fungerar. Bird serverar nämligen omsorgsfull, modern snabbmat för en billig penning. Maten är modernt amerikanskt östasiatisk samt, som ni kanske misstänkt, fågelbaserad – även om några vegetariska alternativ såklart finns.

Vi äter till exempel en god corn on the cob med vitlökssmör, rökt majo och friterad lök och för den BBQ-sugne vegetarianen finns det även rökta svamptacos. De kladdiga sichuankryddade kycklingvingar med salladslök och rostade sesamfrön är så kladdiga att en av dem sprätter iväg från oss men de som är kvar passar alldeles utmärkt till en iskall öl, eller någon av ställets cocktails, samt lite skitsnack med nån man tycker om. Detsamma gäller Birds buttermilk fried chicken med ranchdip och hot sauce, som förutom att det låter munvattnande gott också är det. Så här gör man god friterad kyckling.

Jag äter även en Korean fried chicken burgare med kimchi, srirachamayo, salladslök och picklad gurka där burgarkemin är så lyckad och god att jag inte kan hjälpa det, utan börjar vakta den som en svartsjuk hund.

Mitt råd är dock att trots detta att gå till Bird med ett gäng vänner, beställa in lite smårätter som ni delar på, drick, beställ in lite mat till, drick och repetera sedan tills ni fnittrande ramlar ut i Stockholmssommaren och börjar försöka släcka lyktstolpar med karatesparkar.

Glad sommar!

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset