Flera av landslagsmännen tappade kontrollen i vattnet när de hade druckit.
Flera av landslagsmännen tappade kontrollen i vattnet när de hade druckit.

Du blir avtrubbad, tappar ditt omdöme och riskerar att ta dig vatten över huvudet. Trots att alla vet at det är farligt att bada full, fortsätter alkohol att skörds liv i vattnet. En ny reklamfilm visar hur det kan gå när man badar på fyllan.

Trygghansa

Och uppsvisningen gick minst sagt sämre när de hade druckit sig fulla.

Varannan person som drunknar i Sverige har alkohol i blodet, och den absolut största orsaken till drunkningsolyckor är övermod – något som ofta kan kopplas samman med just alkohol. 

Enligt en undersökning som Svenska livräddningssällskapet gjorde förra året, har var tionde svensk de senaste tre åren badat efter att de har druckit mer än fem glas starköl, vin eller små snapsar. 

Samma undersökning visar också att varannan tycker att det är okej att bada full. 

– Det är alldeles för många, och en trend som vi måste vända. Det finns en stor okunskap om hur våra kroppar fungerar i vatten under alkoholpåverkan, säger Karin Brand, generalsekreterare på Svenska livräddningssällskapet. 

När vi blir berusade försämras både kroppens reflexer och vårt omdöme. Vi blir övermodiga och tror att vi klarar mer än vad vi gör – något som i kombination med vatten kan vara fullständigt livsfarligt. 

– Kallt vatten och alkohol är en väldigt dålig kombination. Du utsätter dig verkligen för en jättestor risk när du badar alkoholpåverkad, säger Karin Brand. 

Förra året drunknade 137 personer i Sverige, vilket var den högsta siffran på över ett decennium. Hela 85 procent av dem som drunknade var män, och de flesta av dem hade druckit.

För att uppmärksamma problemet med fyllebad har försäkringsbolaget Trygghansa gjort reklamfilmen ”Don’t drink and dive” tillsammans med de trefaldiga världsmästarna i konstsim, Stockholm konstsim herr.

– Med hjälp av både humor och allvar vill vi visa hur farligt det är att kombinera alkohol och bad, säger Johan Eriksson, kommunikationschef på Trygghansa. 

I filmen får man först se herrarna framföra sin guldvinannde uppvisning med en fantastisk precision. Sedan får man följa hur de dricker sig fulla, för att sedan på nytt försöka genomföra uppvisningen – något som de misslyckas med totalt. 

Vissa har så mycket som över 1,8 promille alkohol i blodet när de kliver ner i vattnet.

– Det var total kalabalik, de lyckades inte med programmet och de kände att de inte hade någon kontroll alls. Det var aldrig någon fara, men de fick till och med plocka upp någon ur vattnet, säger Johan Eriksson. 

Karin Brand vid Svenska livräddningssällskapet tycker att filmen är oerhört viktig.  

– När man ser den tänker man att ”men de kan ju inte bada nu, de är ju döfulla”. Men det är precis så verkligheten ser ut. Jag hoppas att den som ser filmen tänker sig för en extra gång så att vi kan rädda liv i sommar, säger Karin Brand. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset