Bara 12 länder i världen har ett parlament som är jämställt män och kvinnor emellan. Det visar en genomgång Metro gjort. Bara två länder i världen har fler kvinnor än män i sina parlament.


Den 8 november höll inte bara USA sitt presidentval utan en serie fyllnadsval hölls också för USA:s parlament. Resultatet innebar inte någon nettoökning av kvinnor i parlamentet och i skrivande stund består USA:s kongress av ungefär 20 procent kvinnor. Bara en vecka innan hölls parlamentsval i Island, där var resultatet det motsatta. Totalt 48 procent av det nyvalda parlamentet kom att bestå av kvinnor.

► LÄS MER: Här är det lagligt att mörda din otrogna fru – länder som diskriminerar kvinnor
 

När man talar om jämställdhet räknas rent numerär jämställdhet enligt till exempel EU som att minst 40 procent av vardera könet är representerat i organet i fråga. En genomgång gjord av Metro visar att ytterst få länder har parlament som enligt det kriteriet kan anses vara jämställda.

Faktum är att det bara är 12 länder i världen som 2016 hade jämställda parlament, enligt siffror från Inter-parliamentary union (IPU). Länderna det rör sig om är Spanien, Namibia, Nicaragua, Finland, Ecuador, Sydafrika, Mexico, Senegal, Sverige, Island Kuba och Bolivia.

Bara två länder har fler kvinnor än män i sina parlament, Bolivia med 53,1 procent kvinnor och Rwanda med 63,8 procent kvinnor. Faktum är att Rwanda har så många kvinnor i sitt parlament att det rent numerärt inte är jämställt.

Andelen kvinnor i världens parlament har ökat markant sedan 1990, visar Metros genomgång. 1990 hade Sverige flest kvinnor i sitt parlament, då var 38,4 procent av riksdagsledamöterna kvinnor. De största ökningarna återfinns framför allt i Afrika.

Bara ett fåtal länder har färre kvinnor i sina parlament idag än vad de hade 1990, men bland annat Ungern, Nordkorea, Guinea-bissau, Bulgarien och Albanien har färre kvinnor idag jämfört med 1990.

► LÄS MER: Hbtq-personer döms till döden – här är världens mest hbtq-fientliga lagar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset