Kan du se vilken som är äkta?
Kan du se vilken som är äkta?

Det blir allt vanligare för ungdomar att hållas med replikor av vapen. Nu varnar polisen om att det kan kosta någon livet om man inte är försiktig.

Häromdagen fick polisen i Huddinge in ett tips om att två ungdomar ska ha viftat med varsitt vapen. När polisen efter en kortare insats beslagtagit vapnen visade det sig vara soft air guns – realistiska kopior av ett verkligt vapen.

Nu varnar Huddingepolisen på sin Facebook-sida om att unga måste tänka en extra gång innan de leker med soft air guns. ”Riktar någon av er ett vapenliknande föremål (som på bilden) mot oss så kan ni mycket väl bli skjutna”, skriver de där.

– Riktar du ett vapenliknande föremål mot oss måste du vara beredd på konsekvenserna. Jag vill komma hem efter mitt pass är slut – så riktar du en pistol mot mig så skjuter jag. Det här är inte leksaker, säger Reine Berglund, yttre befall på Huddingepolisen till Aftonbladet.

►LÄS MER:  Polisen varnar: Använd inte Facebooks reaktionsknappar

Han är också tydlig med kritik mot att man ska kunna avgöra om en pistol är äkta eller inte, och menar att filmer har skapat en felaktig bild av att det skulle kunna gå att se skillnad på långt håll.

– Även vi skulle behöva plocka upp den och studera den noggrant. Vissa replikor är oerhört verklighetstrogna och både de och soft air guns används dessutom vid olika typer av brott. För ett par år sedan blev en målsägande skjuten av ett soft air gun och förlorade synen, säger han till Aftonbladet.

►LÄS MER:  Polisen varnar: Vägpiraterna är tillbaka – så här ska du agera

Nu varnar han på Polisen Huddinges Facebook-sida: Lek inte med livet. Se hela inlägget här under.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott