Förra året skänkte svenska flygresenärer som reser till och från Arlanda ovetandes omkring 50 000 kronor till. Kvarglömda saker som aldrig tas i anspråk ges även bort till Röda Korset – som i sin tur får in en hacka till sin verksamhet när de säljer vidare sakerna.

När amerikanska Transportation Service Administration, TSA, i måndags släppte sin årsrapport för räkenskapsåret 2014 kom det fram något oväntat. Nämligen att de fått in hela 675 000 dollar, nära 5,9 miljoner svenska kronor, bara genom överbliven växel som tagits om hand vid säkerhetskontroller på landets flygplatser, skriver Huffington Post.

Och de uppges dessutom få behålla vartenda öre.

Även på svenska flygplatser både glöms och lämnas både kläder, diverse prylar och pengar kvar, många gånger just i säkerhetskontrollen.

Enligt Anders Lennerman, säkerhetsdirektör på flygplatsägaren Swedavia, glömmer svenska resenärer årligen kvar mynt på Arlanda till ett värde av omkring 50 000 kronor.

– Det är småmynt, det är pengar som är upphittade, och det är väldigt olika valutor. Dollar, Euro och thailändska, säger han till Metro.

Men till skillnad från amerikanerna tycks svenskarna lite mer givmilda. Det som glöms på Arlanda och aldrig tas i anspråk går närmligen till en god sak.

– När man glömmer någonting på flygplatsen är det ofta mobiltelefoner, Ipads, ringar eller bälten. Men allt sånt lämnas in till lost and found (kvarglömt, reds anm), och kravet är att det sparas i tre månader. När det gått tre månader får Röda Korset sakerna och det går då till deras verksamhet.

Välgörenhetsorganisationen tar sedan hand om sakerna och säljer de vidare för att sedan använda pengarna inom verksamheten.

Skänks de upphittade pengarna också till Röda Korset?

– Jag har inte detaljkoll på just de pengarna, men det finns en lost and found som hittegods hanterar och allt det sköts på ett väldigt proffsigt sätt, säger Anders Lennerman.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset