Lettlands kvinnor är längst i världen medan Nederländernas män är längst i världen. 
Lettlands kvinnor är längst i världen medan Nederländernas män är längst i världen. 

En undersökning visar att världens befolkning växer och blir längre och längre. Holländska män och lettiska kvinnor är längre än alla andra nationaliteter, visar en ny studie.

För ungefär 100 år sedan låg Sverige i toppen av listorna över världens längsta män och kvinnor. Men de senaste åren har Sverige stått still och flera andra länder kommit i fatt rapporterar BBC.

Undersökningen har gjorts av NCD Risk Factor Collaboration, en grupp på cirka 800 forskare, tillsammans med World Health Organization. De har kartlagt längd och trender i 187 länder sedan 1914.

Högst upp på listan över världens längsta män ligger holländska män som har en genomsnittlig längd på 183 cm. När det gäller kvinnor är det lettiska kvinnor som toppar med sin genomsnittliga längd på 170 cm.

Den största utvecklingen har iranska män och sydkoreanska kvinnor. De iranska männen har nämligen på 100 år ökat sin genomsnittliga längd med 16 cm och de sydkoreanska kvinnorna sin med 20 cm.

De kortaste männen hittas i Öst Timor, en stat i Sydöstra Asien där den genomsnittliga längden är 160 cm. De kortaste kvinnorna hittas i Guatemala med en genomsnittlig längd på 150 cm.

Tabellen över länder med de längsta invånarna toppas av Europeiska länder. Amerikanerna som 1914 låg på en tredjeplats för männen och en fjärdeplats för kvinnor ligger idag på plats 37 och plats 42.

Att vi är olika långa i olika länder kan bero på gener men till BBC säger författarna till rapporten att det även kan bero på vård, sanitet och näring. Även mammans hälsa under graviditeten är viktig. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset