Så här påverkar ny bolagsskatt dig Viktor Bendz
Så här påverkar ny bolagsskatt dig Viktor Bendz

Från 26,3 till 22 procent. I går lämnade regeringen förslag om sänkt bolagsskatt. Metro tog hjälp av Handels- högskolan i Stockholms ekonomiprofessor Peter Englund för att ta reda på vad det egentligen innebär.

Vad är bolagsskatt?

– Det är den skatt företag betalar på sin vinst. Man tar sina intäkter, drar ifrån kostnaderna för att producera varorna och drar ifrån lånekostnader. Då får man fram ett netto som man betalar 26 procent skatt på nu.

Hur påverkar den föreslagna sänkningen vanliga svenskar?

– I det korta perspektivet kommer nog ingen märka någonting. Och i det långa perspektivet drunknar den i andra förändringar. Jag ser inte det här som någon dramatisk ändring, men den bidrar på marginalen till att företag kan välja att lokalisera sig i Sverige och betala bolagsskatt här i stället för utomlands.

 Kommer en sänkning minska arbetslösheten?

– Nej, det är en ganska begränsad sänkning. Jag tror att den viktigaste effekten är för de företag som överväger att omlokalisera sig – naturligtvis mest de större företagen. Det finns en trend i Europa med sänkta bolagsskatter; om ett företag överväger att flytta till exempelvis Irland kanske företaget stannar kvar här om bolagsskatten sänks.

Hur påverkar den föreslagna sänkningen de svenska små-, medel-
och storföretagen?

– Det påverkar dem naturligtvis positivt. I princip påverkar det alla storlekar av företag och det finns egentligen ingen skillnad där, tycker jag. Men om småföretagen får välja så kanske sänkt bolagsskatt inte är det viktigaste.

 

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset