Reformer för 24,5 miljarder kronor ryms i nästa års budget, med satsningar på bland annat nya bostäder och sjukvård. Det mesta finansieras med höjda skatter.

Regeringen själv sorterar in sina satsningar under rubrikerna jobb, skola och klimat. Det är på de områdena regeringen har lovat att det ska bli skillnad med deras politik. Ett av de viktigaste vallöftena är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020, men än är det inte i sikte.

– Naturligtvis måste vi presentera fler åtgärder för att nå dit, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

Finansministern hävdar att den ekonomiska utvecklingen, i kombination med effekterna av regeringens politik, ger en ökning av sysselsättningen på 150 000 jobb de kommande åren, även om hon framhåller att sådana beräkningar är vanskliga att göra.

– Dessutom ger regeringens politik 80 000 nya möjligheter, säger finansministern och syftar på de traineejobb, extratjänster och utbildningsplatser som dock inte väntas bli så många förrän framåt 2018.

►LÄS MER: Hård kritik mot budgeten – så tyckte partierna

Utgifterna för budgetområdet migration beräknas öka från tidigare beräknade 17,4 till 19,4 miljarder kronor 2016. 2015 beräknas kostnaderna för utgiftsområdet bli 17,4 miljarder kronor.

Kostnaderna på området är svåra att förutse, skriver finansdepartementet, vilket förstås har att göra med hur många asylsökande som kommer. Regeringen gör bedömningen att antalet asylsökande, liksom anhöriginvandringen, kommer att fortsätta vara hög de närmaste åren.

►LÄS MER: Expert: Svårt att bygga sig ur bostadskrisen

När det gäller skattehöjningar får staten in mest pengar på att försämra rot-avdraget, 5,57 miljarder kronor. Höjd skatt på bensin och diesel ger 4,29 miljarder kronor. Avtrappningen av jobbskatteavdraget ger 2,71 miljarder kronor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik