Priserna på villor har gått ner med en procent och priserna på bostadsrätter har minskat med fyra procent på ett år i Sverige.
Priserna på villor har gått ner med en procent och priserna på bostadsrätter har minskat med fyra procent på ett år i Sverige.

Sugen på att köpa ny bostad? Priserna på villor har gått ner med en procent och priserna på bostadsrätter har minskat med fyra procent på ett år i Sverige.

– Oktober är en av de intensivaste månaderna på bostadsmarknaden med många försäljningar och detta år var inget undantag. Detta år överträffar oktober både maj och september som annars brukar få toppnoteringen. Under månaden rapporterades drygt 16 000 försäljningar av villor och bostadsrätter, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Svenska folket: Låt bopriserna falla

Små prisrörelser senaste månaden

På ett år har villapriserna minskat med sju procent i Storstockholm och med tre procent i Stor-Göteborg. I Stor-Malmö har villapriserna gått upp med en procent det senaste året. Den senaste månaden har villapriserna i stort sett stått stilla, enligt Svensk Mäklarstatistik.

När det gäller bostadsrätter har priserna på ett år gått ner med fyra procent i Storstockholm, med tre procent i Stor-Göteborg och med en procent i Stor-Malmö.

– Försäljningarna i oktober visar överlag små eller inga prisrörelser. Undantaget är Stor-Malmö där priserna gått ned med minus två procent samtidigt som de centrala delarna var oförändrade, säger Per-Arne Sandegren.

Prisstatistik

Bostadsrätter 1 månad 3 månader 12 månader

Riket 0 + 3 -4

Centrala Stockholm 0 +2 -4

Stor-Stockholm +1 +3 -4

Centrala Göteborg -1 -1 -5

Stor-Göteborg 0 +1 -3

Centrala Malmö 0  +3 -3

Stor-Malmö -2 +1 -1

Villor 1 månad 3 månader 12 månader

Riket 0 0 -1

Stor-Stockholm -1 0 -7

Stor-Göteborg 0 0 -3

Stor-Malmö 0 +1 +1

 

Fotnot: Siffrorna anger förändringar i procent.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

LÄS MER: Tre bostadsexperter: Så ser höstens marknad ut

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset