Det finns många variationer av färgsvaghet. Från att ha svårt att skilja på grön och rött till att bara se i gråskala.
Det finns många variationer av färgsvaghet. Från att ha svårt att skilja på grön och rött till att bara se i gråskala.

Att vara färgblind betyder sällan att man bara ser världen i en gråskala. Med hjälp av några gif:ar får vi en bild av hur färgblinda personer med ser världen.

Att vara färgblind innebär att du har svårt att skilja olika färger åt. Men egentligen är färgblindhet ett vilseledande ord. Att vara helt färgblind, och alltså endast se en gråskala, är väldigt ovanligt.

– Jag tycket att man ska kalla det för färgsvag, för färgblind är det nästan inga människor är, säger Jan Ygge, ögonläkare och professor på Karolinska institutet.

Det vanligaste är istället grönsvaghet. Egentligen kan man säga att det är en röd/grönsvaghet vilket innebär att man har svårt att skilja på rött och grönt, förklarar Jan Ygge.

– Just grönsvaghet beror på att man saknar en av de ljuskänsliga cellerna eller har ett mindre antal av dem, vilket gör att man lätt förväxlar grön och rött, säger han.

►LÄS MER: Därför kan det svartna för ögonen när du reser dig upp

Ungefär åtta procent av männen är drabbade av röd/grön färgsvaghet. Det är en genetisk effekt och går i arv.

– Den är bunden till X-kromosomen vilket innebär att den går från morfar över till mamma - som inte blir färgblind - till sonen som blir det.

Även kvinnor kan drabbas av färgsvaghet, däremot är det mycket mindre vanligt och drabbar färre än 0,5 procent.

►LÄS MER: Vilken färg har den här klänningen? Hela nätet bråkar om #dressgate

För den som inte ser färger på samma sätt som andra kan det ett problem i vardagen, inte bara för att det kan vara svårt att köpa kläder utan också för jobbets skull.

– Det finns en hel del jobb där man måste se färger, som pilot, sjöbefäl, inte ens jobba i maskin på båt om du har en färgsvaghet, säger Jan Ygge och lägger till att det finns olika grader av färgsvaghet, vilka inte alla är ett problem för yrket.

Att vara helt färgblind är som nämnts otroligt ovanligt och är ofta förenat med en ögonsjukdom. Men det kan också vara en sjukdom som gör att man inte har den typen utav ljuskänsliga celler i ögonbotten i näthinnan, enligt Jan Ygge.

Misstänker man att man är färgsvag är det alltid bäst att vända sig till vårdcentralen eller en ögonläkare.

►LÄS MER: H ur många färger ser du – är du en av de unika tetrakromaterna?

En ögonklinik i London, Clinic Compare, har tillsammans med en ögonspecialst tagit fram olika GIF:ar som de menar visar hur de olika formerna av färgsvagheter ser ut.

Det finns olika varianter när det kommer till att vara färgsvag, även gul-blå färgsvag finns men är inte lika vanligt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset