Skulle mens vara coolt om män hade det?
Skulle mens vara coolt om män hade det?

I dag är det den internationella mensdagen. Men hur hade världen sett ut om rollerna var ombytta? "Jag tror att mensen hade hyllats", säger generalsekreteraren för Wateraid Sverige.

I dag den 28 maj är det den internationella mensdagen. Wateraid Sverige har gjort en reklamfilm för att ifrågasätta, eller uppmärksamma, hur världen skulle se ut om män hade mens istället för kvinnor.

Och nog blir resultatet annorlunda, i alla fall om man ska tolka filmen. Lite hårdare, lite mörkare färgsättning i en reklamfilm för ”Manpons” – manliga tamponger.

– Vi ställer en retorisk fråga om hur världens skulle se ut. Vi tror att världen hade sett annorlunda ut om män hade mens. Då skulle det vara något som man drar nytt av, det skulle vara något som man gratulerade varandra till, säger Magdalena Olsson, kommunikatör på Wateraid Sverige.

►DEBATT: Sluta gömma undan mensen – det är ofräscht

Organisationen skriver: ”Kanske skulle mens vara synonymt med manlighet och styrka.” Wateraid Sveriges generalsekreterare Cecilia Chatterjee Martinsen säger att de vill ta upp ett ämne som anses vara tabubelagt.

– Jag tror att mensen hade hyllats om män hade mens. Jag tror att världen hade sett annorlunda ut, säger hon.

Martinsen förklarar att 800 miljoner kvinnor har mens. Under en livstid har kvinnan mens i en period som motsvarar åtta år. Många kvinnor i fattiga länder har inte tillång till vatten och blir rentav utstötta från sina familjer när mensperioden inleds.

Wateraid jobbar i de mest marginaliserade områdena där tillgången till vatten är ett stort problem och där blir det extra svårt för kvinnor som har mens. 1,25 miljarder kvinnor har inte tillgång till en toalett när de har mens, enligt Wateraid.

– Vi försöker göra en humoristisk twist om ett ämne som vi tycker att man behöver prata mer om. Vi har fått väldigt positiva reaktioner, många tänker att det här inte är en fråga som påverkar kvinnor så mycket, säger Cecilia Chatterjee Martinsen.

Se filmen som utmanar mensbilden här nedan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset