Earth Hour kanske sätter fingret på en viktig fråga. Men att släcka lampan en timme är en fredag varje år är en droppe i havet räknat i energisparande. Så här sparar du på riktigt.

TT/Montage

Helena Ahlkvist Johansson från Energimyndigheten och  Niklas Scott som byggt ett supersnålt hus som inte ens är inkopplat på elnätet.

En som vet vad det innebär att snåla på energin i hemmet är Niklas Scott. För några år sedan byggde han en villa i Örebro som inte ens är inkopplad på elnätet men har alla moderna bekvämligheter. Sol och vind står för försörjningen men skulle aldrig räcka till om han inte hade koll på varenda watt i förbrukning. Hans bästa tips är att hålla koll på vilka apparater som drar ström – utan att ens en lampa lyser på dem. 

– Många apparater som tvätt- och diskmaskiner kan stå och dra ström fast dom är avstängda. Spisplattor, spisfläktar och andra apparater med touchknappar är riktiga strömtjuvar då de står i standby även fast dom är avstängda, säger Niklas Scott.

Men hur ska du veta vilka apparater som drar då? På din elmätare som mäter all förbrukning i hushållet sitter en lampa som det brukar stå ”1000 imp” vid som blinkar snabbare ju mer el som förbrukas. Dra ur sladden till alla apparater som är kopplade till vanliga eluttag. 

– Gå och kolla på lampan i elskåpet, blinkar den forfarande? Då har du något som står och drar ström som du inte vet om, säger Niklas Scott.

Om det visar sig att du har en spis eller tvättmaskin som står och tuggar el utan att göra någon nytta kan du koppla en grendosa med strömbrytare på mellan väggen och apparaten och se till att stänga av den när du inte använder den.

En annan enkel – och rolig – sak du kan göra är att köpa nytt. Om du tror att du gör naturen en tjänst när du behåller din gamla apparat tills den faller sönder av sig själv så har du fel.

– Den största miljöpåverkan för en produkt är oftast elen så du behöver inte ha dåligt samvete för att ersätta gamla produkter, säger Helena Ahlkvist Johansson, projektledare på Energimyndigheten.

Det kan svida i plånboken att köpa nytt men på inte alltför lång sikt kan du tjäna på det. Särskilt om du väljer den absolut bästa energiklassen. En kyl med den bästa miljömärkningen A+++ drar hela 60 procent mindre el än en med vanlig A-klass. 

Om du funderar på vad du ska göra under timmen du släcker dina lampor är ett hett tips är att i samband med det byta ut alla gamla glödlampor mot LED eller energilampor. 

– Om du byter alla lampor i ett normalt hem som har ungefär 42 ljuspunkter kan du spara tusen kronor på ett år, säger Helena Ahlkvist Johansson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset