Inom några år beräknas antalet frilansare och konsulter vara fler än heltidsanställda i USA, så att starta eget företag kan vara en smart idé. Men det är både kul och kämpigt att arbeta hemifrån så säg inte upp dig utan att ha en ordentlig plan.
Inom några år beräknas antalet frilansare och konsulter vara fler än heltidsanställda i USA, så att starta eget företag kan vara en smart idé. Men det är både kul och kämpigt att arbeta hemifrån så säg inte upp dig utan att ha en ordentlig plan.

Hur ser framtidens arbetsmarknad ut? Och vad betyder det för din karriär? Här är tio tips och trendspaningar från karriärexperten Charlotte Hågård, som har skrivit boken ”Stick Ut”.

Jobbet är tillfälligt
Fler än någonsin är anställda av bemannings­företag då arbetsgivare vill ha flexi­bilitet. Företag säljs, slås ihop, effektiviseras eller läggs ner. Framtidsforskare säger att 90-talisterna kommer att ha mellan 8 och 13 jobb under sin karriär. Se till att vara flexibel och beredd att lära dig nya saker.

Ständigt sökande
Längtan efter frihet och självständighet leder till ständig jakt på nya utvecklingsvägar. Men förändringar kan suga energi också. Byt gärna jobb och karriär, men försök hålla dig till någon form av plan och sätt mål där du får utmana dig själv samtidigt som du bygger vidare på erfarenheter du redan har.

Arbetsbeskrivningen är bara början
Om du vill lyckas i karriären i dag måste du göra mer än vad du är anställd för. Leverera på konstant hög nivå och kompetensutveckla dig så mycket som möjligt.Hjälp ­andra att lyckas, framför allt din chef. Försök gå med i intressanta projekt eller ­grupper och bygg nätverk.

Personligt varumärke
Ett starkt personligt ­varumärke är viktigt för hur karriären utvecklar sig. Var tydlig med vad du står för, vilket värde du skapar och vad som gör dig unik. På så sätt stärker du din ­position där du arbetar idag och blir mer synlig mot nya ­arbets- eller uppdrags­givare.

Bli onlinesmart
Internet i allmänhet och sociala medier i synnerhet ger fantastiska möjligheter att nätverka och stärka ditt personliga varumärke. Men var försiktig. Olämpliga bilder och kommentarer kan stjälpa ­karriären. Gör upp en plan för hur du ska använda sociala medier till din fördel.

Olika generationer
Ekonomiska behov, brist på arbetskraft och ökad medellivslängd håller kvar människor i arbetslivet längre. Lär dig samarbeta och kommunicera med alla generationer, både i verkliga livet och på nätet. Då blir du mer framgångsrik på jobbet, i karriären och med din personliga marknadsföring.

Miniprenörerna tar över
Om sex år beräknas det finnas­ fler frilansare och konsulter än heltidsanställda
i USA*. Att anlita experter som frilansare är billigare och ­skapar stor flexibilitet, då många jobbar hemifrån. Låter­ det kul? Ja, det är det. Men också kämpigt. Säg inte upp dig utan att ha en plan. *Enligt NBC News

Kollektivism
Ökande individualism har varit en trend de senaste åren. Nu finns tecken på det motsatta. Vi älskar att samlas kring kollektiva frågor och ­gemensamma initiativ. Bygg ditt personliga varumärke och knyt nya kontakter genom att starta grupper i sociala medier kring saker du är expert på ­eller brinner för.

Karriären ligger i dina händer
Företag ser om sitt eget hus, inte ditt. Så sitt inte och vänta på att någon annan ska ge dig en knuff i karriären. Gör en plan och involvera ­chefen och andra i din ut­veckling. Annars står du där en dag med förlegad kompetens som ingen vill ha.

Evig student
På nätet finns outtömliga möjligheter att utveckla din kompetens. Från föreläsningar och ­webinarium till erkända ­universitetsutbildningar som vem som helst i världen kan gå. Var nyfiken och se till att alltid ha något nytt att lära dig. Din kompetensförnyelse är din nya anställningstrygghet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset