Kramar och hjälpsamma vänner kan hjälpa par att hålla liv i sin kärleksrelation de första jobbiga åren som föräldrar. Många par är missnöjda med sexlivet så länge som åtta år efter spädbarnstiden, visar ny forskning.

I åtta år efter att de fått sitt första barn har forskare vid Göteborgs universitet följt flera hundra Göteborgsföräldrar för att se hur deras relation utvecklas. 

– Alla vi som träffar småbarnsföräldrar kan hjälpa dem så att de får tid för varandra, säger relationsrådgivaren Tone Ahlborg. 

Sex och smekningar blir med åren allt mera sällsynta. Föräldrarna upplever att det sensuella i förhållandet stadigt blir sämre. Det sexuella blir inte heller bättre med tiden, visar resultaten.

– Det är oroväckande, för sensualiteten och sexualiteten är kittet som håller ihop relationen, säger Tone Ahlborg om studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Sexual & Reproductive Health Care. 

Majoriteten av alla föräldrar som separerar eller skiljer sig gör det redan medan barnen är små. Brist på tid för sig själv eller på tu man hand med sin partner är troligen faktorer som gör att relationen kan börja knaka. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset