Orättvis behandling på jobbet kan leda till både fysiska och psykiska besvär. Det visar ny svensk forskning.

Alamy
De som upplever sig orättvist behandlade på jobbet kan få fysiska och psykiska besvär. 

Forskning har tidigare visat att den som upplever sig orättvist behandlad på ­jobbet arbetar mindre, kommer senare, och är mer beredd att byta jobb. Nu visar en avhandling vid Stockholms universitet att det även påverkar hälsa och välbefinnande. 

►LÄS MER: Snälla chefer får mer effektiva anställda

−   Många anställda som upplever orättvisa på jobbet oroar sig, grubblar och blir stressade, och det kan ge både fysiska och psykiska besvär, säger Constanze Eib, fil dr i psykologi, som skrivit avhandlingen.

►LÄS MER: Här är branschen som skriker efter personal

Samtidigt är det svårt att behandla alla medarbetare på ett sätt som alla tycker är rättvist. För frågan är – vad är rättvisa? En del tycker till exempel att alla ska ha lika lön, medan andra tycker att de som presterar mer ska tjäna mest. Men Constanze Eib menar att arbetsgivare ändå borde ha som mål att alla anställda ska känna sig rättvist behandlade på arbets­platsen. 

►LÄS MER: Så blir du en drömanställd

−   Även svåra beslut, till exempel om nedskärningar och förändringar, kan upp­levas som mer rättvisa om organisationen talar om hur besluten fattats och behandlar medarbetarna på ett ­respektfullt sätt, säger Constanze Eib.

Stockholms Universitet

Constanze Eib. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset