Bromsarna släppte och en tolv ton tung hjullastare körde genom sovrumsväggen hos Christoffer Magnerholt i Grödinge, söder om Stockholm natten till måndag. Arkivbild.
Bromsarna släppte och en tolv ton tung hjullastare körde genom sovrumsväggen hos Christoffer Magnerholt i Grödinge, söder om Stockholm natten till måndag. Arkivbild.

Tänk dig att du plötsligt hamnar mitt i en allvarlig olycka, ett pågående brott – eller drabbas av en hjullastare som brakat in i sovrumsväggen. Är du den som står helt paralyserad, eller den som agerar snabbt?

Smällen går inte att beskriva, säger Christoffer Magnerholt om ljudet när en hjullastare plötsligt dundrade in igenom hans sovrumsvägg natten till i går. Först skrek han till, något han inte minns själv, därefter började han förstå vad som hänt.

– Jag såg att det var grannens hjullastare, men att den står still. Då började det rationella tänkandet hos mig: hur ska vi lösa det här? Min sambo är också en rationell tänkare och hon säger "vem ska man ringa nu, grannen eller räddningstjänsten? berättar Christoffer Magnerholt.

Gömma sig

Att man stannar till och försöker ta in vad som hänt när man blir vittne till exempelvis en olycka är en helt normal reaktion.

– Man brukar reagera med att man fryser till, och det är något som sker hos de flesta djur. Man stannar upp dels för att man blir mindre synlig om det skulle vara någon fara som lurar, dels är det lättare att skaffa information om läget. Ska jag sticka härifrån eller kämpa emot, eller vad ska jag ta mig till? säger Andreas Olsson, docent i psykologi vid Institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet.

Under den inledande frysfasen börjar människan fundera över vad som är bäst – fly eller fäkta? Eller hur kan man hjälpa? Hur snabbt man kommer ur den fasen beror bland annat på tidigare erfarenheter. En vana vid akuta situationer underlättar.

– Jobbar man som sjuksköterska, i ambulans eller så, då rycker man in väldigt mycket snabbare. Det handlar om att ha ett beteendeprogram som är intränat, har man det kan man kicka igång det väldigt snabbt, säger Andreas Olsson.

Gjorde kaffe

Ens personlighet påverkar också hur pass snabbt man kommer ur den första fasen. Christoffer Magnerholt beskriver sig exempelvis som en lugn och sansad person, utan någon som helst erfarenhet av att hantera fordon i sovrum.

– Det gick bara på rutin, även om det inte finns någon rutin för det här. Jag hann till och med göra mig en kopp kaffe innan räddningstjänsten kom. Man tycker kanske att en hjullastare i sovrummet skulle man bli mer skärrad över, men jag hade inte ens svårt att sova i natt, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset