Metro har gått igenom de svenska politikernas tweets om flyktingkrisen. Med undantag från Sverigedemokraterna är politikerna i överlag positiva till en ökad flyktingmottagning.

Anders Ylander/Maja Suslin/Jonas Ekstömer/TT

I samband med den allt mer akuta flyktingkrisen har fler och fler svenska politiker valt att ta ställning i frågan om hur Sveriges flyktingmottagande egentligen bör se ut.

Metros genomgång av Sveriges riksdagsledamöters tweets under den senaste veckan visar att den övergripande åsikten som framförs är att Sverige ska ta emot fler flyktingar, och att EU som helhet ska ta emot fler kvotflyktingar.

”Om Sverige och övriga Europa ökar antalet kvotflyktingar via UNHCR tvingas färre i händerna på flyktingsmugglare.”, skriver till exempel Folkpartiets gruppledare Erik Ullenhag.

Politikerna, med ett fåtal undantag, verkar vilja visa på en gemensam hållning i flyktingfrågan även om de rödgröna partierna och allianspartierna är oense om kommuner ska tvingas ta emot flyktingar eller inte.

”Centerpartiet vill också se jämnare mottagande av flyktingar i landet, men inte genom tvång”, skriver Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

► LÄS MER: Flyktingar går till fots mot Sverige


Många av politikerna hyllar Sverige och beskriver det som att diskussionen om flyktingar förändrats bara under den senaste veckan.

”Stolt över att de anständigas röst denna vecka blev starkare än de likgiltigas tystnad och överröstade rasisternas bröl om stängda gränser”, skriver Folkpartiets utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson som också var en av talarna på den välbesökta demonstration som ägde rum under söndagen.

Men kritiken från Sverigedemokraterna har inte låtit vänta på sig. Det är framför allt riksdagsledamoten Kent Ekeroth som gått hårt åt de sju andra partierna i riksdagen och hyllat Ungerns hårda ställning i asylfrågan.

”Medias kampanj för fri invandring är talande. Den är massiv och ihållande. Och långt ifrån vad verklighetens folk vill.”, skrev han under söndagen.

Även den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali har gått hårt åt regeringen för att i sin budget inte höja flyktingkvoten.

”Det uppenbara Löfven och Bah Kunhkes hyckleri blir uppenbart när de nu lagt fram 3 olika budgetar, ingen av dem höjer flyktingkvoten.”, skriver han bland annat.

Den politiker som fått mest så kallade retweets i flyktingfrågan är Jonas Sjöstedt.

”I dagens Ungern kan vi se hur SDs flyktingpolitik skulle fungera i praktiken.”, skrev han under lördagen i en tweet som fått över 450 retweets.

Fotnot: sedan Hanif Bali skrivit sin tweet har Stefan Löfvén och regeringen valt att öppna upp för fler kvotflyktingar.

► LÄS MER: Välkomna till Sverige – tusentals på plats på flyktingmanifestationen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik