Har du inte hittat något sommarjobb? Linus Zackrisson, som skrivit boken Jobbsökardjungeln – så får du ditt första jobb, tipsar om hur du kniper ett sommarjobb i sista sekunden, och om andra smarta sätt att tjäna extra pengar.

1.Inte för sent

Visst, sommarvikarier rekryteras oftast månader i förväg, och ju större företag desto bättre planering. Men det kan uppstå akuta behov också. Kolla jobbsökarsajterna och kontakta företag i området där du bor, speciellt mindre. Men att maila räcker inte. Ring, eller gå in och fråga om de behöver hjälp. Ta med CV och ett enkelt brev som berättar vem du är. Ett tips är frukt- och bärodlare, de behöver nästan alltid folk som plockar.

2.Sälj dina tjänster

Sälj dina tjänster, och ta betalt per timme eller uppdrag. Det kan vara allt från datasupport till att klippa gräsmattor, eller gå ut med hunden. Barnpassning finns det stort behov av på sommaren när det är lov från dagis och skola, samtidigt som föräldrarna jobbar och den vanliga barnvakten är på semester. På sommaren ägnar sig många åt olika projekt också, som att snickra, måla och röja ut förrådet. Kanske kan du hjälpa till?

3.Sprid budskapet

Så hur ska folk veta att du vill jobba? Börja med att fråga grannarna. De kanske inte omedelbart kommer på något de behöver hjälp med, så ge förslag på vad du kan göra. Till exempel: behöver ni få kylskåpet urstädat? Be även föräldrar och släktingar fråga folk i sitt nätverk om de behöver hjälp. Du kan också sätta upp lappar på lokala anslagstavlor, till exempel i matbutiken, och lägga lappar i brevlådor.

4.Sajter på nätet

På nätet finns flera webbplatser som matchar personer som vill jobba med privatpersoner som behöver hjälp med saker. Till exempel grannar.se, taskrunner.se, och hinnerdu.se. Vanliga uppdrag är att rasta hunden, skruva ihop IKEA-möbler och köra saker till tippen. En del förmedlingssajter tar procent på pengarna du tjänar, andra inte, så kolla villkoren. Kolla även sektionen ”tjänster” på blocket.se.

5.Facebookgrupper

Det finns många superlokala Facebookgrupper, typ "Vi på Djupadal", "Vi som bor i Söndrum", "Vi som bor på...". I dessa grupper diskuteras allt från bilinbrott till läxhjälp och försäljning av barnkläder. Skriv där att du kan jobba på kort varsel och att allt är av intresse, eller ge förslag på vad du kan göra. Det finns också specialsidor, som Hundvakt-Akuten, för folk som letar hundvakt. Kanske kan du hitta fler bra grupper?

6.Starta företag

Om du har egen firma kan privatpersoner som anlitar dig göra ROT- och RUT-avdrag, såvida du säljer tjänster som ger rätt till det. När du kan fakturera ökar också möjligheten att ta uppdrag från företag. Men att starta eget företag bara för att sommarjobba kan kännas onödigt krångligt. Använd en tjänst som låter dig fakturera utan eget företag, det är bara att söka på nätet så hittar du flera stycken.

7.Var säker

Se till att du inte blir utnyttjad på sommarjobbet, till exempel genom att du får för lite betalt, ett oskäligt anställningsavtal, eller farliga arbetsuppgifter. LO har en bra sida om vad du ska tänka på: http://sommarjobb.lo.se/ Även om du utför tjänster på eget initiativ är det bra att skriva egna, enkla avtal. Inte för att du inte litar på din kund, utan för att det lätt uppstår missförstånd kring priset och exakt vad som ska göras.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jobb