Stephen Hawking tillbringade större delen av sitt liv i rullstol.
Stephen Hawking tillbringade större delen av sitt liv i rullstol.

Med sina bevis om att svarta hål successivt avdunstar snarare än expanderar kom Stephen Hawking att få en stor betydelse för teorierna om universums uppkomst. "Det har satt många stenar i rullning", säger Bo Sundgren, teoretisk fysiker vid Stockholms universitet.

Den brittiske fysikern och författaren Stephen Hawking fick aldrig nobelpriset, men har i forskarvärlden beskrivits som vår tids Einstein.

Särskilt kom han att intressera sig för hur gravitationen, som är central i förståelsen av universum, hänger ihop med kvantfysiken och kosmos allra minsta beståndsdelar.

– Han var fixerad vid gravitationsteori men upptäckte sedan att det fanns en stark koppling till kvantfysiken. Tidigare förstod man inte riktigt hur det sambandet såg ut, och om han bidrog till ett skifte i fysiken var det just den insikten. Något som satt många stenar i rullning, säger Bo Sundborg, teoretisk fysiker vid Stockholms universitet.

LÄS MER: Fysikern Stephen Hawking är död

En av de viktigaste upptäckterna är den om hur svarta hål fungerar. Länge trodde man att svarta hål bara kan växa – men Stephen Hawking visade att det förmodligen är tvärtom. Att svarta hål ger upphov till en värmestrålning, vilket gör att det sakta dunstar bort för att slutligen explodera.

Den så kallade Hawkingsstrålningen har fått betydelse också för förståelsen av universums uppkomst. Den kraft som man menar gav upphov till universums tidiga expansion är nämligen samma typ av fenomen.

Stephen Hawkings upptäckter har varit viktiga för Ulf Danielssons forskningsfält teoretisk fysik.

Med sina kunskaper var Stephen Hawking med och utvecklade idén om big bang – att världen skapades genom en enda explosion.

– Den kvantmekanik som varit viktig i förståelsen av universums uppkomst har likheter med den kvantmekanik som är viktig i närheten av svarta hål. Hur det här fungerar är enligt min mening de mest fundamentala frågorna i fysiken att få svar på, säger Ulf Danielsson teoretisk fysiker vid Uppsala universitet.

LÄS MER: Stephen Hawking varnar: Vi överlever inte 1 000 år till på jorden

Stephen Hawking tillbringade större delen av sitt liv i rullstol då han sedan 20-årsåldern led av sjukdomen amyotrofisk lateralskleros, ALS. På onsdagen meddelades att han avlidit vid 76 års ålder.

Genom flera populärvetenskapliga böcker, bland annat storsäljaren ”Kosmos: en kort historik”,  kom han att bli ett stort namn också för den breda allmänheten. 2014 blev hans liv föremål för filmen ”Teorin om allting”.

– Hawkings upptäckter har hållit forskare sysselsatta sedan 1970-talet, och kommer förmodligen att göra så i flera decennier framöver. Även det sätt som han populariserat vetenskapen på har varit otroligt viktigt. Det har inspirerat många, säger Ulf Danielsson.

Hyllas av hela världen

Amerikanska astrofysikern Neil deGrasse Tyson:

”Hawkings död har lämnat ett intellektuellt vakuum efter sig. Men det är inte tomt. Tänk på det som en slags vakuumenergi som tränger igenom tidsrymden och trotsar alla mått.”

Lawrence Krauss, teoretisk fysiker vid Arizona State University:

”En stjärna har nu nått kosmos.”

Tim Berners-Lee, grundare av tekniken bakom internet:

”Vi har förlorat ett kolossalt sinne och en underbar ande.”

Stephen Toope, professor vid Cambridge University:

”Hawking var en unik individ som kommer att bli ihågkommen med värme och tillgivenhet, inte bara i Cambridge utan över hela välden. Hans exceptionella bidrag till vetenskapen och populariseringen av den har lämnat ett outplånigt arv. Hans karaktär var en inspiration för miljoner”.

Matthew Colless, professor i astronomi och astrofysik vid The Australian National University:

”Hawking var en stor forskare och en inspirerande figur. Vi har fått en ökad förståelse av universum som blivit mer intressant eftersom han var i den.”

Storbritanniens premiärminister Theresa May:

”Stephen Hawking var en strålande och extraordinär människa – en av de stora forskarna i hans generation. Hans mod, humor och beslutsamhet att få ut det mesta av livet var en inspiration. Hans arbete kommer inte att glömmas bort”.

Stephen Hawkings familj:

”Han sa en gång: ‘Det här skulle inte vara mycket till universum om det inte också var ett hem för människor du älskar’. Vi kommer att sakna honom.”

Källa: Reuters, BBC

 

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset