Segrarna möttes av jubel på Kungsträdgården i Stockholm.
Segrarna möttes av jubel på Kungsträdgården i Stockholm.

I går säkrade Tre kronor Sveriges elfte VM-guld i ishockey. I dag tas guldhjältarna emot av ett folkhav i Kungsträdgården i Stockholm. ”Det är något jag har gått och drömt om”, säger Mika Zibanejad om guldfirandet, till TT.

Det krävdes både sudden death och slutligen en helt avgörande straffläggning för att kröna en segrare vid söndagens rysarfinal mot Schweiz. Men efter att både Oliver Ekman Larsson och Filip Forsberg lyckats hålla nerverna i styr och lurat den schweiziska målvakten, samtidigt som Anders Nilsson räddade Nino Niderreiters straff, stod det klart att Sverige är bäst i världen i ishockey- igen. Guldet är Tre kronors andra i följd, och det elfte totalt i VM-sammanhang.

– Att vara med och göra det två år i rad är helt fantastiskt, när hände det senast? 1991? Ja, det går inte att beskriva hur stort det är. Först och främst bara få spela VM, sedan att få spela två finaler och dessutom vinna två finaler. Fantastiskt kul och något jag är väldigt stolt över, sade Oliver Ekman Larsson direkt efter matchen, till Aftonbladet.

Efter att guldet säkrades firades det vilt i omklädningsrummet i Royal Arena i Köpenhamn, och festen fortsatte sedan in på småtimmarna.

På måndagen fortsatte firandet på hemmaplan, där hela guldtruppen först togs emot av ett pressuppbåd och fans på Arlanda, och sedan av tusentals hockeyentusiaster i Kungsträdgården. Däremellan hann truppen även klämma in en lunch med sponsorn svenska spel, och en tur till slottet för att träffa  kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

– Det är något jag har gått och drömt om, det finns inget bättre, säger Stockholmssonen Mika Zibanejad, till vardags proffs i New York Rangers, om guldfesten i ”Kungsan”, till TT.

Laget har prisats av experter och fans för sin sammanhållning under VM, något spelarna själva håller med om.

– Det är svårt att inte ha kul med de här grabbarna, vi har riktigt roligt tillsammans och jag tror det är viktigt för att komma ihop som lag, säger John Klingberg under TV3:s sändning  från Kungsträdgården.

Zibanejad är långt ifrån den enda i Sveriges VM-trupp att för första gången ta emot folkets hyllningar efter ett guld på seniornivå. Faktum är att hela 13 spelare i årets guldlag är VM-debutanter. Endast tre spelare, Dennis Everberg, Oliver Ekman Larsson och John Klingberg, var med om mötte fansens jubel på Sergels Torg i fjol, efter VM-guldet i Köln, där Kanada besegrades i finalen. Även då på straffar.

Nästa år avgörs hockey-VM i Slovakien. Då har Sverige chansen att bli första nation på 18 år att ta hem guldbucklan tre år i följd. Senaste land att lyckas med den bedriften var Tjeckien, som vann 1999, 2000 och 2001.

Svenska VM-guld genom tiderna

1953 i Schweiz.

1957 i Sovjetunionen.

1962 i USA.

1987 i Österrike.

1991 i Finland.

1992 i Tjeckoslovakien.

1998 i Schweiz.

2006 i Lettland.

2013 i Sverige/Finland.

2017 i Tyskland/Frankrike.

2018 i Danmark.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset