Börsen fortsätter peka uppåt.
Börsen fortsätter peka uppåt.

Varningar om ett börsras duggar tätt – men samtidigt fortsätter börsen mot nya toppnivåer. När är det egentligen dags att kliva av och går det att pricka in toppen?

Sitt still i båten och var förberedd på att det kan vända nedåt. Det är sparekonomen Joakim Bornolds generella råd till småspararna. Att sälja och försöka pricka in börstoppen avråder han från.

– Den strategin tror jag många funderar på nu, är det inte läge att hoppa av tåget? Men du vet inte om det kommer ett nionde eller tionde år av uppgång och att tajma den där nedgången, det är oftast dyrt. Det är få som klarar av att hitta rätt tillfälle. Jag har jobbat med aktiemarknaden i 20 år och har ingen sådan ambition, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Istället handlar det om att ha en sparstrategi som tål kraftiga svängningar, enligt Bornold.

– Om du förbereder dig på en nedgång nu så gör du ett förnuftigt val. Oftast är det så att när börsen går ned tar man ett beslut på känsla och i panik, det brukar ofta bli väldigt dyrt, säger han.

LÄS MER: Här är ekonomernas 6 bästa tips för att tjäna snabba cash

Men något optimalt spartips finns i princip inte. Säkrast är sparkontot men den som sparar mer långsiktigt bör satsa på aktier, enligt Bornold.

– För vissa kan det vara att man har hundra procent aktier i sitt sparande medan andra inte har några alls. Aktiemarknaden är inte för alla – då får man spara i säkrare papper, säger  han.

Bornold lyfter också ett varningsfinger kring företag som säger sig kunna ta hand om sparandet åt dig.

– Fler lockas till att hjälpa till med sparandet. Det ställer högre krav på oss som ska spara, att man förstår vilken tjänst man använder och vad de innebär. Även om många vill hjälpa dig att spara så måste du fortfarande läsa på, säger han.

LÄS MER: Experterna reder ut: Så sparar du bäst åt dina barn

Sparguide i tre klasser

Sparekonomen Joakim Bornolds placeringstips för hög-, mellan- och lågrisksparande.

Högrisk: Den som är beredd att ta lite risker kan kasta sig ut på aktiemarknaden. Den som är extra intresserad bör sikta in sig på aktier medan den som har en mer tillbakalutad profil bör satsa på fonder. Försök att välja fonder med låg avgift.

Lågrisk: Här är det sparkontot som gäller. Det behöver nödvändigtvis inte vara ett sparkonto hos din bank utan kan lika gärna vara en aktör. Vissa företag erbjuder upp till 1 procent ränta på sparkonton. Viktigt är att se till att sparkontot omfattas av investeringsgaranti.

Mellanrisk: Dela upp sparandet. Hoppa över räntefonder och särskilt obligationsfonder. De kommer få svårt att skapa avkastning när räntan går upp. Obligationspriserna sjunker när räntan går upp, om man tror att räntan är på väg upp tror man också att obligationsfonderna kommer få det tufft.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om ekonomi