Rädd för spindlar? Att titta på bilder på spindlar kan hjälpa mot rädslan. Arkivbild.
Rädd för spindlar? Att titta på bilder på spindlar kan hjälpa mot rädslan. Arkivbild.

Är du paniskt rädd för spindlar? Exponering används ofta som behandling mot fobier. Men i vissa fall kommer rädslan tillbaka.Nu har en grupp forskare studerat en exponeringsmetod som kan ge en mer långvarig effekt och göra fobiker mindre rädda.

Exponeringsterapi kallas det när en person gradvis utsätts för det som framkallar rädslan eller ångesten. Genom exponering kan hjärnan programmeras om med nya minnen som överskuggar rädslan. Men i vissa fall kan rädslominnet komma tillbaka.

Förändra minnet

Nu har forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet studerat en ny metod av exponering som verkar kunna ge ett mer varaktigt resultat. Studien har publicerats i Current Bilology.

– Vid vanlig exponering kodar du in ett säkerhetsminne om kommer att dämpa rädslominnet, men du ändrar inte rädslominnet i sig. Genom en minnesaktivering kan du påverka själva rädslominnet, säger Johannes Björkstrand, doktorand vid Uppsala universitet.

Metoden går ut på att försökspersonerna utsätts för en "mini-exponering" innan den riktiga exponeringen.

Studien har gjorts på personer med långvarig spindelfobi och innebar att personerna först fick titta på ett fåtal bilder på spindlar en kort stund. Sedan fick de en liten paus innan de fick titta på en större mängd spindelbilder under en längre tid. Under tiden registrerades personernas hjärnaktivitet.

Hjärnaktiviteten påverkas

Den korta för-exponeringen visade sig minska rädslan hos fobikerna så pass tydligt att forskarna tror att metoden kan ge en bättre, mer varaktig effekt mot ångest och fobier.

– När du påminns om något går minnet in i ett labilt tillstånd och blir påverkbart. Det är det som händer i det här fallet genom att först göra en kort påminnelse innan den riktiga exponeringen, säger Johannes Björkstrand.

BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Ormfobi och andra fobier behandlas ofta med så kallad exponeringsterapi där man får utsätta sig för rädslan genom att exempelvis möta det djur man är rädd för. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset